ΔΙΚΤΥΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ | Μία σημαντική πρωτοβουλία της ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ και της ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

Ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας κ. Διονύσης Διαµαντόπουλος και ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας κ. Αντώνης Γκαλίτσιος, παρουσίασαν την Παρασκευή 12 Απριλίου 2019, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας, το νέο ∆ΙΚΤΥΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ.

Τα πρώτα µέλη του Δικτύου που συντονίζει η Βιβλιοθήκη της Βέροιας είναι οι Σχολικές Βιβλιοθήκες του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας και του Δημοτικού Σχολείου Ριζωµάτων. Στο Δίκτυο θα ενταχθούν σταδιακά και άλλα σχολεία της περιοχής.

Το Δίκτυο φιλοδοξεί να συνδέσει όλες τις Βιβλιοθήκες της Ημαθίας µε στόχο την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στους μαθητές, εκπαιδευτικούς και την ευρύτερη κοινότητα των κατοίκων της περιοχής. Επιπλέον, µε τη συνεργασία για την καταγραφή και ψηφιοποίηση των αρχείων και συλλογών τοπικού ενδιαφέροντος θέλει να βοηθήσει στη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής. Επιπροσθέτως, η Βιβλιοθήκη εμπλουτίζει συνεχώς τις συλλογές της αγοράζοντας νέους τίτλους βιβλίων.

Η δράση χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Υποστηρικτής του Δικτύου είναι το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (Κ.Ι.Κ.Π.Ε.), το οποίο ιδρύθηκε και λειτουργεί στην Αθήνα από το 1988. Ανάμεσα στους σκοπούς του Ιδρύματος είναι η προσφορά κοινωνικού έργου, ιδίως σε περιοχές που πλήττονται από την οικονομική κρίση και η ενίσχυση φορέων που μεριμνούν για ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού. Το Κ.Ι.Κ.Π.Ε. στηρίζει τη Βιβλιοθήκη με τον εμπλουτισμό της συλλογής με καινούργιες αξιόλογες εκδόσεις και τη λειτουργία της κινητής βιβλιοθήκης, η οποία επισκέπτεται απομακρυσμένα χωριά της Ημαθίας.

Αναφορικά με την παρουσίαση του νέου Δικτύου Βιβλιοθηκών Ημαθίας, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας κ. Διονύσης Διαμαντόπουλος και ο Αν. Διευθυντής της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας κ. Αντώνης Γκαλίτσιος, δήλωσαν τα εξής :

Δήλωση Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, Διονύση Διαμαντόπουλου: «Στο πλαίσιο αναβάθμισης των υφιστάμενων Σχολικών Βιβλιοθηκών εισάγεται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που προβλέπει εμπλουτισμό σε βιβλία και εξοπλισμό, καθώς και ορισμό υπευθύνου λειτουργίας της βιβλιοθήκης, ώστε αυτές να μετατραπούν από απλές δανειστικές βιβλιοθήκες, όπως λειτουργούν σήμερα, σε δημιουργικά κέντρα υποστήριξης της εκπαιδευτικής διαδικασίας και ανάπτυξης δράσεων φιλαναγνωσίας. Εκτιμώντας ότι το νέο αυτό θεσμικό πλαίσιο θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο μέσω της διασύνδεσης με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, συμφωνήσαμε και προχωράμε από κοινού, με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, στην υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας με τις Βιβλιοθήκες των Σχολείων, με σκοπό τον αμφίδρομο εμπλουτισμό των βιβλιοθηκών και την ενίσχυση της δυνατότητας πρόσβασης των μαθητών μας στον πλούσιο κόσμο των βιβλίων. Ελπίζουμε η συγκεκριμένη συνεργασία να αποτελέσει το πρώτο βήμα, ώστε σταδιακά όλες οι Σχολικές Βιβλιοθήκες των Δημοτικών Σχολείων της Ημαθίας να συνδεθούν με την καλύτερη Δημόσια Βιβλιοθήκη της χώρας».

Δήλωση Αναπληρωτή Διευθυντή Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας, Αντώνη Γκαλίτσιου: «Συνεχίζουμε εδώ στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας να υπηρετούμε τη βασική μας αποστολή που είναι να δίνουμε πρόσβαση στη γνώση και να προσπαθούμε να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες στα ασθενέστερα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα. Το βραβείο της καλύτερης βιβλιοθήκης στον κόσμο που μας απένειμε το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates το 2010, μας έδωσε και συνεχίζει να μας δίνει πίστη και κουράγιο να συνεχίσουμε το έργο μας. Σήμερα κάνουμε μαζί με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ένα μεγάλο βήμα, εγκαινιάζοντας το πρώτο δίκτυο βιβλιοθηκών της περιοχής, αλλά και στην Ελλάδα από όσο γνωρίζω, που συνδέει σχολικές βιβλιοθήκες με τη Βιβλιοθήκη μας. Το μέλλον προβλέπεται συναρπαστικό για τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς των δύο σχολείων και αργότερα με τη δυναμική που θα αναπτυχθεί για όλη την Ημαθία. Θα δουλέψουμε και με τη δική σας βοήθεια και υποστήριξη να κάνουμε την Ημαθία πρότυπο πρόσβασης στη γνώση την καινοτομία και τη δημιουργικότητα για το καλό όλων».

 

Χορηγοί  Εκδήλωσης:

ELiDOC Systems & Services, Κέντρο ∆ια Βίου Μάθησης Easy Education, Eυθύµογλου Bakery Café, Μητροπόλεως 57, Βέροια, Ι. Μπουτάρης Οινοποιητική Α.Ε.

 

Επικοινωνία:

Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας •τηλ. 23310 24588 •mail@dipe.ima.sch.gr dipe.ima.sch.gr

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας • τηλ. 23310 24494 • info@libver.gr • www.libver.gr

  • Σχετικά με το άρθρο
γράφτηκε στις 16 Απριλίου 2019
in Τα νέα μας
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας