Εθισμός στο διαδίκτυο

“Ενας έφηβος είναι κλεισμένος στο δωμάτιό του. Στο κέντρο είναι στημένο ένα τραπέζι με πράσινη τσόχα. Γύρω του κάθονται ο έφηβος και τέσσερις άγνωστοι και παίζουν χαρτιά. Οταν η μητέρα του παιδιού μπαίνει στο δωμάτιο και τον ρωτάει πώς πάει το διάβασμα, εκείνος απαντά πώς ψάχνει στο Ιντερνετ κάποιες πληροφορίες για μία εργασία. Η μητέρα ήσυχη κλείνει την πόρτα και αφήνει τον Γιωργάκη να συνεχίσει να τζογάρει με τον Nick-94, τον Tonyg-14, τον Sam11 και την Little-Lucy 15. (Πηγή)”

Να μια εικόνα που προσομοιάζει της σύγχρονης πραγματικότητας. Η τεχνολογία του Διαδικτύου εξελίσσεται πολύ πιο γρήγορα απ’ότι εξελίσσονται οι ανθρώπινες σχέσεις, με αποτέλεσμα μέχρι στιγμής οι περισσότεροι να είμαστε απροετοίμαστοι για όσα ήδη συμβαίνουν στο ιντερνετ. Ημέρα ασφαλούς πλοήγησης η σημερινή και να σας προτείνουμε οπωσδήποτε την ιστοσελίδα www.saferinternet.gr, που αποτελεί και διοργανωτή της ημέρας αυτής.

Να προτείνουμε επιπλέον από τη συλλογή μας μια καινούργια προσθήκη:

Εθισμός στο διαδίκτυο και άλλες διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου / Εμμανουήλ Σφακιανάκης, Κωνσταντίνος Σιώμος, Γεώργιος Φλώρος, Αθήνα : Λιβάνης, 2012, 246σ. ; 21εκ.

Το Διαδίκτυο έχει αναδειχτεί σε ένα εξαιρετικά σημαντικό μέσο για προσωπική επικοινωνία, ακαδημαϊκή έρευνα, ανταλλαγή πληροφοριών και ψυχαγωγία. Ενώ, όμως, τα θετικά στοιχεία είναι πασιφανή, αυξάνεται διαρκώς η ανησυχία για την ανάπτυξη παθολογικών συμπεριφορών σε σχέση με αυτό. Οι επιδράσεις στη σωματική υγεία από την πολύωρη έκθεση στην οθόνη και τον καθιστικό τρόπο ζωής, ο εθισμός στο Διαδίκτυο, στο διαδικτυακό τζόγο και τη διαδικτυακή πορνογραφία, η υπερβολική ενασχόληση των νέων με τα διαδικτυακά παιχνίδια και τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, η ανάδυση νέων τύπων αντικοινωνικών συμπεριφορών που εκφράζονται με την παρενόχληση, τον εκφοβισμό, το ηλεκτρονικό έγκλημα και τις διαδικτυακές αυτοκτονίες απασχολούν πλέον επιστήμονες διαφορετικών επιστημονικών πεδίων.Με δεδομένο ότι οι παθολογικές συμπεριφορές που αναπτύσσονται στο Διαδίκτυο από ενηλίκους και παιδιά έχουν σημαντικές συνέπειες κοινωνικής, επαγγελματικής και ψυχολογικής φύσης, το παρόν βιβλίο φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο οδηγό γνωριμίας με αυτές τις παθολογικές συμπεριφορές αλλά και να προτείνει τρόπους αντιμετώπισης των εξαρτήσεων και στήριξης των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα από την παθολογική χρήση του Διαδικτύου. Μπορεί δε να διαβαστεί τόσο από εκπαιδευτικούς όσο και από γονείς.

  • Σχετικά με το άρθρο
γράφτηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2013
in Από τη συλλογή μας
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας