ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες που προσφέρει στο κοινό της,  εγκαινίασε  επίσημα στις 22 Ιουνίου  την έναρξη λειτουργίας της Μέδουσας (σχετικός δικτυακός τόπος http://medusa.libver.gr), του ψηφιακού της αποθετηρίου. Το αποθετήριο αυτό περιλαμβάνει βιβλία, εφημερίδες, καρτ ποστάλ, χάρτες κ.ά. σε ψηφιακή μορφή από τρεις ξεχωριστές συλλογές.
Ο επισκέπτης του διαδικτυακού τόπου έχει πρόσβαση σε υλικό της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας, της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου (Σκήτη Βεροίας) και του Λυκείου Ελληνίδων παράρτημα Βέροιας.
Το ψηφιακό υλικό περιλαμβάνει τοπικές εφημερίδες, βιβλία από συγγραφείς της περιοχής, παλαίτυπα, χειρόγραφα, εικόνες αλλά και λειτουργικά σκεύη. Η ελεύθερη πρόσβαση στις ψηφιακές αυτές συλλογές αναδεικνύει ακόμη περισσότερο την αξία και την ιδιαιτερότητα του τόπου.
Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας συμμετέχει ενεργά στην ανάπτυξη ψηφιακών βιβλιοθηκών και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος EDLocal, λειτουργεί σαν εθνικός συσσωρευτής μεταδεδομένων από επιλεγμένα αποθετήρια και διαθέτει ψηφιακό υλικό στην ευρωπαϊκή πύλη πολιτισμού Europeana. Το αποθετήριο της εμπλουτίζεται συνεχώς με καινούριο υλικό και φιλοδοξεί να βοηθήσει στη συγκέντρωση και άλλου υλικού σχετικού με τον πολιτισμό και την ιστορία της περιοχής.

 

*Η Κεφαλή Μέδουσα είναι μία υπερμεγέθη κεφαλή που ήταν προσαρμοσμένη στη βόρεια πύλη των τειχών της Βέροιας. Ο προορισμός της ήταν αποτρεπτικός, δηλαδή να αποθαρρύνει τους εχθρούς της πόλης. Χρονολογείται στο πρώτο μισό του 2ου αιώνα π.χ. Σήμερα η κεφαλή βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βέροιας.

[tags]Βέροια, Βιβλιοθήκη Βέροιας, μεταδεδομένα, ψηφιακά δεδομένα, ψηφιακό αποθετήριο, Λύκειο Ελληνίδων, Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου  [/tags]

  • Σχετικά με το άρθρο
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας