ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΝΑΠΟΔΑ

     Στα τέλη της χιλιετίας, ο πολυβραβευμένος Ουρουγουανός συγγραφέας και δημοσιογράφος Εντουάρντο Γκαλεάνο, με την πρωτότυπη  γραφή του και το ιδιαίτερο ύφος του, στο βιβλίο του “ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΝΑΠΟΔΑ”, εκδ. Πιρόγα,  αποφασίζει να  μας ξαναστείλει στο σχολείο. Σε ένα σχολείο  πιο δημοκρατικό.  Δεν απαιτούνται εισαγωγικές εξετάσεις, δε χρειάζεται εγγραφή και τα μαθήματα γίνονται δωρεάν, σε όλους και σε όλα τα πλάτη της γης και του ουρανού. Στο σχολείο του κόσμου απ’ την ανάποδη, το σίδερο μαθαίνει να επιπλέει και ο φελλός να βυθίζεται. Τα ερπετά  μαθαίνουν να πετούν και τα σύννεφα μαθαίνουν να έρπουν στους δρόμους.  Ο κόσμος απ’ την ανάποδη του Εδουάρδο Γκαλεάνο επιβραβεύει ανάποδα  :  υποτιμά την τιμιότητα, επικρίνει την εργασία, ανταμείβει την έλλειψη τύψεων και τρέφει τις θηριωδίες. Οι δάσκαλοι του σχολείου αυτού,  ρίχνουν το φταίξιμο στη φύση : η αδικία,  λένε,  είναι  φυσικός νόμος…
Αγανακτισμένος από την κατάφωρη κοινωνική αδικία στη Λατινκή Αμερική,  ο Εδουάρδο Γκαλεάνο  καταγγέλλει τους διεθνείς οργανισμούς και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, καταδικάζει την εκμετάλλευση και την αδικία, υψώνει φωνή διαμαρτυρίας,  καλεί τον καθένα μας σε εγρήγορση και δράση, δίνοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας και μας δίνει  με το έργο του αυτό συμβολικές  εικόνες της δικής μας σύγχρονης πραγματικότητας.

Ο Eduardo Germán María Hughes Galeano  γεννήθηκε στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης  στις 3 Σεπτεμβρίου του 1940..Δημοσιογράφος και συγγραφέας, είναι μία από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες της Λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας.

Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.  Οι δουλειές του υπερβαίνουν τις ορθόδοξες τεχνοτροπίες, συνδυάζοντας το ντοκιμαντέρ, το μυθιστόρημα, τη δημοσιογραφία, την πολιτική ανάλυση και την ιστορία. Ο Γκαλεάνο αρνείται ότι είναι ιστορικός. Ο ίδιος λέι:  «είμαι ένας συγγραφέας που θα ήθελε να συνεισφέρει στη διάσωση της απηχθείσας μνήμης όλης της Αμερικής, αλλά πάνω από όλα της Λατινικής Αμερικής, πατρίδα περιφρονημένη και αγαπητή».

Άλλα έργα του συγγραφέα που υπάρχουν στη βιβλιοθήκη μας  είναι:

1. Μέρες και νύχτες αγάπης και πολέμου

2. Το βιβλίο των εναγκαλισμών

3. Μνήμες φωτιάς

4. Τα χίλια πρόσωπα του ποδοσφαίρου

     

[tags] Βέροια, Βιβλιοθήκη Βέροιας, Λατινοαμερικάνικη λογοτεχνία, Εδουάρδο Γκαλεάνο[tags]

  • Σχετικά με το άρθρο
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας