Ζακλίν ντε Ρομιγύ

Δείτε σήμερα στο DOC ON AIR στην ΕΤ1 στις 12 τα μεσάνυχτα την Ζακλίν ντε Ρομιγύ, μια συνεισφορά της εκπομπής στη μέρα της γυναίκας.
“Καθηγήτρια, συγγραφέας, μεταφράστρια. Μια αγωνίστρια της σκέψης, μία γυναίκα που άνοιξε πρώτη πολλές πόρτες, τη μία μετά την άλλη, για να εισέλθουν οι γυναίκες σε χώρους αποκλειστικά ανδροκρατούμενους. Με όπλο τη δύναμη που άντλησε από τα αρχαία κείμενα και την ελληνική γραμματεία και από την αγάπη και την αφοσίωση στο έργο του Θουκυδίδη, η Ζακλίν ντε Ρομιγύ είναι σήμερα 96 ετών και έχει πίσω της μια ζωή γεμάτη από τις ιδέες της αρχαίας ελληνικής σκέψης. Μια ζωή γεμάτη από αγώνες για να μην εγκαταλειφθεί η διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών και των λατινικών, για να μην κοπεί το νήμα της γνώσης που μετέφερε στον δυτικό κόσμο θεμελιώδεις ιδέες όπως η δημοκρατία. Η Ζακλίν ντε Ρομιγύ ήταν η πρώτη γυναίκα που εξελέγη καθηγήτρια στο College de France, το κορυφαίο πανεπιστημιακό ίδρυμα και η δεύτερη γυναίκα, μετά τη Μαργκερίτ Γιουρσενάρ, που έγινε μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας.” (Από την ιστοσελίδα της εκπομπής). Το 1995 της δόθηκε η ελληνική υπηκοότητα.
Βιβλία της Ζακλίν ντε Ρομιγύ στη Βιβλιοθήκη:
Αλκιβιάδης ή οι κίνδυνοι της φιλοδοξίας, Το Άστυ, 1995
Αρχαία ελληνική τραγωδία, Καρδαμίτσα, 1976
Ιστορία και λόγος στον Θουκυδίδη, Εθνική Τράπεζα, 1988
Οι μεγάλοι σοφιστές στην Αθήνα του Περικλή, Καρδαμίτσα, 1994
Προβλήματα της αρχαίας ελληνικής δημοκρατίας, Καρδαμίτσα, 1992
Σημερινές προοπτικές γιά το Ομηρικό έπος ή πώς μπορεί η έρευνα να ανανεώσει την ανάγνωση των κειμένων, Καρδαμίτσα, 1986.

[tags] Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, Βέροια, Ζακλίν ντε Ρομιγύ, DOC ON AIR [/tags]

  • Σχετικά με το άρθρο
γράφτηκε στις 9 Μαρτίου 2009
in Από τη συλλογή μας
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας