Η Δ.Κ.Β. Βέροιας απέκτησε την έκδοση του «Αρχείου του Αλή Πασά»

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας γνωστοποιεί στο αναγνωστικό κοινό της, ότι διαθέτει ήδη την 4τομη έκδοση του Αρχείου του Αλή-Πασά των Ιωαννίνων, μετά νέα δωρεά του ιστορικού μας κ. Γιώργου Χ. Χιονίδη, στα πλαίσια συμπληρωματικής προσφοράς.

Αποτελείται συνολικά από 3.170 σελίδες και εκδόθηκε (2007-2009) με τη φροντίδα του γνωστού ιστορικού Β. Παναγιωτόπουλου σε συνεργασία με τον Δ. Δημητρόπουλο και τον Π. Μιχαηλάρη, από το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Ο ιστορικός της Βέροιας είχε μελετήσει ολόκληρο το Αρχείο της συλλογής Ι. Χώτζη της Γενναδείου Βιβλιοθήκης. Με βάση αυτό έγραψε σύντομο μελέτημα, στο επιστημονικό περιοδικό (της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών) «Μακεδονικά», με τίτλο «Τα έγγραφα του Αρχείου του Αλή-Πασά των Ιωαννίνων της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, που αναφέρονται στην Κεντροδυτική Μακεδονία», στον τόμο 26 (1987-1988), στις σελίδες 221-229, γεγονός που αναφέρεται ρητώς και μνημονεύεται προ των εγγράφων, που χρησιμοποίησε ο κ. Χιονίδης.

Το σύνολο των εγγράφων είναι 1469 στην ελληνική γλώσσα (την και επίσημη του Αλή Πασά) και αρχίζουν το 1747 και τελειώνουν το 1821.

Η Δ.Κ.Β. Βέροιας γνωρίζει, ότι η έκδοση του Αρχείου τούτου μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο με επι τόπου μελέτη του, εντός του κτηρίου και δεν δανείζεται εκτός αυτού, διότι πρόκειται για εξαντλημένη σειρά και πρέπει να είναι προσιτή σε όποιον-α ενδιαφερθεί, οποτεδήποτε και αμέσως.

Η Δ.Κ.Β. Βέροιας ευχαριστεί τον κ. Χιονίδη, για τη δωρεά του αρχείου του Αλή Πασά όπως και για αρκετές εκατοντάδες άλλων βιβλίων, που χάρισε τώρα, εκ νέου από την προσωπική βιβλιοθήκη του, που διατηρούσε στο διαμέρισμά του, πέρα των προηγουμένως δοθέντων – ως γνωστόν –  17.400, του γραφείου του.

  • Σχετικά με το άρθρο
γράφτηκε στις 15 Απριλίου 2022
in Τα νέα μας
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας