ΚΑΙ ΤΟ ΛΙΓΟ ΦΩΣ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΦΤΑΝΕΙ…

   

Kάποιοι άνθρωποι γεννιούνται μόνο και μόνο για να δώσουν νόημα και φως στη ζωή των άλλων. Όταν η Eλίζαμπεθ “φεύγει”, ο κόσμος όλων εκείνων που την αγάπησαν, θα γκρεμιστεί. Όπως συμβαίνει κάθε φορά που ένα αγαπημένο πρόσωπο μας αφήνει πρόωρα.

Η ηρωίδα, που από την αρχή γνωρίζουμε πως έχει πια χαθεί, είναι μια ικανή, δυνατή, ερωτική και μαχητική γυναίκα.

Ο συγγραφέας του βιβλίου αυτού, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς του Καναδά, το έργο του μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες.

Άλλα έργα του είναι:

Το βιβλιοπωλείο των κρυφών μηνυμάτων
Η τελευταία φορά που τον είδα μυθιστόρημα

Όλα τα βιβλία του συγγραφέα έχουν εκδοθεί από την “ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ”.

               Ο Ματ Κοέν,  γεννήθηκε στις 30 Δεκέμβρη 1942 στο Κίνγκστον του Οντάριο, Καναδά. Πήρε πτυχίο και μεταπτυχιακό στη πολιτική φιλοσοφία από το πανεπιστήμιο του Τορόντο και προς το τέλος της 10ετίας του ’60, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο McMaster. Στα 26 του εξέδωσε τη πρώτη του νουβέλα. Μεταξύ 1969-99, έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 20 βιβλία, συμπεριλαμβανομένων μυθιστορημάτων, διηγημάτων, ποιητικών συλλογών και 2 βιβλία για παιδιά, εντυπωσιακό έργο που του πρόσφερε τον διεθνή θαυμασμό και το Βραβείο Τεχνών Τορόντο.
     Ήτανε 2 χρονιές νικητής του National Magazine Award  για τα διηγήματά του και νικητής του John Glassco Translation Prize. Κατείχε μόνιμην έδρα σε διάφορα καναδικά πανεπιστήμια κι επίσης ήταν επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, στην Ιταλία το 1985. Δίδαξε στα εργαστήρια διάφορων συγγραφέων, διάβασε από την εργασία του κι έδωσε διαλέξεις σ’ όλο τον κόσμο. Ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Συγγραφέων Καναδά, υπηρέτησε κι εκεί εξαιρετικά για πολλά χρόνια έτη.
     Ο Ματ Κοέν πέθανε στις 2 Δεκέμβρη 1999, μετά από σύντομη μάχη με τον καρκίνο των πνευμόνων, σ’ ηλικία 57 ετών μα πρόλαβε να τιμηθεί και με το Κρατικό Βραβείο Καναδικής Λογοτεχνίας, από το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο “Elizabeth And After…”

 

 

 

 

 [tags]Βέροια, Δημόσια βιβλιοθήκη Βέροιας, Καναδέζικη  λογοτεχνία [/tags]

  • Σχετικά με το άρθρο
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας