ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, ΕΣΕΝ, ΠΕΤΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2010

Το Έσεν της Γερμανίας, το Πετς της Νότιας Ουγγαρίας  και η Κωνσταντινούπολη , είναι οι τρεις  πρωτεύουσες που γιορτάζουν την ανακήρυξή τους σε πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης για το 2010.

 Τα επίσημα εγκαίνεια για την Κωνσταντινούπολη  έγιναν το Σάββατο 16 του μηνός, στο νέο Συνεδριακό Κέντρο του Κεράτιου Κόλπου, με εντυπωσιακά πυροτεχνήματα και  εκδηλώσεις σε επτά διαφορετικά σημεία της πόλης. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, μίλησε μπροστά σε 4.000 περίπου κόσμο και 20 Υπουργούς Πολιτισμού από διάφορες χώρες για τη μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά της Κωνσταντινούπολης και την ιστορία της ανά τους αιώνες.
Τα μουσεία της Πόλη έμειναν ανοιχτά μέχρι τα μεσάνυχτα και για τις εκδηλώσεις των εγκαινίων λέγεται ότι εργάστηκαν πάνω από 8.000 άτομα.
Μέσα στο 2010 πρόκειται να πραγματοποιηθούν 170 πολιτιστικές  εκδηλώσεις που αφορούν σε διάφορους τομείς και μεγάλα ιστορικά μνημεία της χώρας θα αναστηλωθούν και θα αναπλαθούν. Δημιουργείται καινούργιο μουσείο αφιερωμένο στο Νομπελίστα Τούρκο συγγραφέα Ορχάν Παμούκ και μουσείο αφιερωμένο στον Τούρκικο κινηματογράφο.

Στα μισά της απόστασης από το Έσεν στην Κωνσταντινούπολη, η ουγγρική πόλη Πετς προβάλλει την πλούσια πολυπολιτισμική της κληρονομιά. Ανέκαθεν πεδίο δράσης εμπόρων και στρατευμάτων που όργωναν την Ευρώπη, η πόλη αυτή των 150.000 κατοίκων ευελπιστεί να δημιουργήσει δεσμούς με τις γειτονικές χώρες, ιδίως με τα Βαλκάνια, ώστε να γίνει πολιτιστικός πόλος της περιοχής.

Το Έσεν και το Πετς ξεκίνησαν επίσης  τα πολιτιστικά τους προγράμματα αυτό το σαββατοκύριακο. Πόλο έλξης στη Γερμανία θα αποτελέσει το μεγάλο συγκρότημα εξόρυξης άνθρακα Zollverein το οποίο έχει ανακηρυχθεί τόπος παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. Στην τελετή έναρξης των εκδηλώσεων στο κέντρο του Πετς συμμετείχαν  ηθοποιοί και καλλιτέχνες θεάτρων μαριονέτας με παραδοσιακές ενδυμασίες .

  

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης είναι μια πόλη που ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για περίοδο ενός χρόνου στη διάρκεια του οποίου της δίνεται η ευκαιρία να επιδείξει την πολιτιστική της ζωή και την πολιτιστική της ανάπτυξη. Αρκετές Ευρωπαϊκές πόλεις έχουν χρησιμοποιήσει την χρονιά Πολιτιστικής Πόλης για να μεταμορφώσουν ολοκληρωτικά την πολιτιστική τους βάση, και κατ’ επέκταση την εικόνα τους στο διεθνή χώρο.

Η έννοια της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πόλης συνελήφθη ως ένας τρόπος αλληλοπροσέγγισης των Ευρωπαίων κατοίκων και ξεκίνησε στις 13 Ιουνίου 1985 από το Συμβούλιο Υπουργών με πρωτοβουλία της Ελληνίδας Υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη. Από τότε, η πρωτοβουλία έχει καταστεί όλο και περισσότερο επιτυχής μεταξύ των Ευρωπαίων κατοίκων και έχει αποκτήσει έναν αυξανόμενο πολιτιστικό και κοινωνικό-οικονομικό αντίκτυπο με τους πολυάριθμους επισκέπτες που έχει προσελκύσει.

Οι Ευρωπαϊκές Πόλεις Πολιτισμού ορίζονταν επί διακυβερνητικής βάσης μέχρι το 2004. Τα κράτη μέλη ομοφώνως επέλεγαν τις πιο πιθανές πόλεις για να φιλοξενήσουν το γεγονός και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραχωρούσε μια επιδότηση στην επιλεγμένη πόλη κάθε χρόνο.

Στη βιβλιοθήκη μπορείται να βρείτε βιβλία ιστορίας και ταξιδιωτικά για  αυτές τις πόλεις που είναι πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης.

Mak , Geert 
Στη γέφυρα του Γαλατά  : η Κωνσταντινούπολη του χθες
                          και του σήμερα  εκδ. Μεταίχμιο , 2008

 Coral , Mehmet 
Ιστορίες μιας χαμένης εποχής  : Βυζάντιο, Κωνσταντινού
                          πολη, Ισταμπούλ εκδ. Κέδρος , 2002

 Pamuk , Orhan  
Ιστανμπούλ  : Πόλη και αναμνήσεις  εκδ.  Ωκεανίδα , 2005

Szekely , Andras 
Βουδαπέστη  : το διαμάντι του Δούναβη   εκδ. Merhavia

Hernandez , Jesus 
Επιχείρηση Βαλκυρία  εκδ.   Κλειδάριθμος , 2008

Irving , David 
Ο βομβαρδισμός της Δρέσδης  : η αποκάλυψη των
                          γεγονότων 1945   εκδ.   Ιωλκός , 2005

[tags]Βέροια, βιβλιοθήκη βέροιας,  Ευρώπη, Κωνσταντινούπολη, Ουγγαρία, πολιτισμός, Γερμανία[/tags]

  • Σχετικά με το άρθρο
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας