Λόγια φτερά

Ο γνωστός συγγραφέας του “Σοφού Παιδιού”, επανέρχεται με το βιβλίο “ΛΟΓΙΑ ΦΤΕΡΑ”, και ξαφνιάζει τον αναγνώστη. Ο συγγραφέας της σύγχρονης εξιστόρησης, για πρώτη φορά στη συγγραφική του καριέρα μας πάει πολύ πίσω, στον 8ο αιώνα π.χ.

Λίγο προτού πεθάνει ο Τήνελλος, περίφημος αοιδός του 8ου π.Χ. αιώνα, διηγείται στον εγγονό του τη ζωή του: Τα παιδικά του χρόνια στα παράλια της Ιωνίας, την ένταξή του στην ακολουθία του προαιώνιου αοιδού Αναβάτη, το πέρασμά του από τις Μυκήνες κι από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τους έρωτες, τα ταξίδια και τις μεταμορφώσεις του. Τις ηδονές που γεύτηκε, τα πάθη και τις συμφορές που -άθελά του;- προκάλεσε…
Δραματικός κι ευτράπελος, αχόρταγος κι αλαφροϊσκιωτος, ο Τήνελλος -παππούς του Ομήρου- αποτελεί συνάμα ήρωα-πρόγονο του Δον Κιχώτη αλλά και του Γαργαντούα. Το Λόγια-Φτερά είναι ένα μυθιστόρημα περιπλάνησης σε ένα κόσμο που αποδεικνύεται πολύ πιο οικείος, χυμώδης και πολύχρωμος από όσο μας έχουν μάθει να τον φανταζόμαστε…
Επιστρέφοντας στον καιρό όπου οι μύθοι ακόμα πλάθονταν, ο Χ.Α. Χωμενίδης μιλάει αλληγορικά για την υπέρτατη δύναμη της αφήγησης. Το σύμπαν παίρνει νόημα και σχήμα, μονάχα εφόσον το εξιστορούμε.
Ο τίτλος Λόγια-Φτερά θα μπορούσε να είναι μετάφραση του ομηρικού «έπεα πτερόεντα». Είτε παράφραση του βιβλικού «Έν αρχή ήν ο Λόγος»…

Η αφήγηση του συγγραφέα γίνεται με γλύκα, με αισιοδοξία, με ζωντάνια, με πειθώ και πειστικότητα παρασύροντας τον αναγνώστη και πείθοντας τον, ότι όλα είναι πιθανά και δυνατά. Ακόμα, και όταν ο Τήνελλος βρίσκεται σε απόγνωση ο αναγνώστης πιστεύει ότι θα τα καταφέρει. Ακόμα και τις πιο δυσάρεστες στιγμές του ήρωα του ο συγγραφέας της εξιστορεί με ένα τρόπο ανάλαφρο όχι όμως επιφανειακό γιατί κάπου στο τέλος κάθε περιπέτειας υπάρχει μια αχτίδα φωτός.

Με γλώσσα κοφτή και σύγχρονη, τολμηρή με γρήγορες εναλλαγές σε πρώτο πρόσωπο, που διανθίζεται με τους απαραίτητους διαλόγους κάνοντας το λόγο να «τρέχει». Τα στοιχεία μεταμοντερνισμού, δένουν απόλυτα με την θεματολογία του βιβλίου σα να πρόκειται για κομμάτια της ελληνικής μυθολογίας.

Το βιβλίο είναι από τις εκδόσεις “Πατάκης” στη συλλογή της “Ελληνικής λογοτεχνίας”

[tags] Βέροια, Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας, Χωμενίδης, ελληνική λογοτεχνία [/tags]

  • Σχετικά με το άρθρο
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας