Μέγας Αλέξανδρος, Ανατολή και επιστήμη

9608353785Μελετώντας κανείς την ιστορία, διαπιστώνει πως παράλληλα με την εξέλιξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων, ο Αλέξανδρος έδινε μεγάλη σημασία και στην ανεύρεση νέων δρόμων στον επιστημονικό τομέα. Ειδικά όσον αφορά τη γεωπονική επιστήμη, με την ευρύτερη έννοια του όρου, ο Μακεδόνας στρατηλάτης έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ανάπτυξη της επηρεαζόμενος ίσως από τα συγγράμματα του δασκάλου του, Αριστοτέλη. Απ’ όποιο μέρος κι αν περνούσε ο στρατός του, ο Αλέξανδρος έδινε εντολή στο επιστημονικό του επιτελείο να εξερευνήσει, να περιγράψει και να χαρτογραφήσει τα νέα εδάφη δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη χλωρίδα και την πανίδα, στο φυτικό πλούτο καθώς και στις εδαφολογικές και κλιματικές συνθήκες κάθε περιοχής. Μάλιστα πολλές από αυτές τις περιγραφές άνοιξαν πραγματικά νέους δρόμους στους τομείς της βοτανικής και της φυσιολογίας φυτών.

Έτσι, στα σχεδόν έντεκα χρόνια που πέρασε ο Αλέξανδρος στις μακρινές και ανεξερεύνητες χώρες της Ανατολής, δεν αναλώθηκε μόνο σε στρατιωτικές επιχειρήσεις αλλά οργάνωσε και συντόνισε πληθώρα εξερευνητικών αποστολών επιστημονικού χαρακτήρα…

Μέγας Αλέξανδρος και γεωπονική επιστήμη : η επιστημονική πτυχή της εκστρατείας στην Ανατολή / Μάριος Κουτσούκος, Θεσσαλονίκη : Αντ. Σταμούλη, 2005, 108σ. ; 24εκ.

  • Σχετικά με το άρθρο
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας