Μεγάλες Έριδες στην ιστορία των μαθηματικών

Hellman Hal
Μεγάλες έριδες στην ιστορία των μαθηματικών  – / – Εκδ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Οι μαθηματικές διαμάχες συνιστούν καταμάχητη απόδειξη ότι οι μεγάλοι μαθηματικοί είναι υπολογιστές με πολλούς και διάφορους τρόπους. Οι ίντριγκές τους είναι αντάξιες κάθε σαπουνόπερας, τροφοδοτούνται από απληστία, ζήλια, φιλοδοξία και εγωισμό, φέρνοντας σε αντιπαράθεση μαθητή με δάσκαλο….

Καρντάνο εναντίον Ταρτάλια, Ντεκάρτ εναντίον Φερμά, Νεύτων εναντίον Λάιμπνιτς, Μπερνούλι εναντίον Μπερνούλι, Πουανκαρέ εναντίον Ράσσελ, Χίλμπερτ εναντίον Μπράουερ… Οι μαθηματικοί δεν είναι ψυχρές αποδεικτικές μηχανές αλλά άνθρωποι ευαίσθητοι και ευέξαπτοι σαν όλους τους άλλους· έτσι οι ιστορικές διαμάχες τους τροφοδοτήθηκαν από απληστία, ζήλια, φιλοδοξία και εγωισμό, την ίδια στιγμή που πυροδότησαν πολλές από τις μεγάλες προόδους των μαθηματικών, επιστρατεύοντας οξύτερες διατυπώσεις και αποτελεσματικότερα επιχειρήματα.

Σ’ αυτή τη συναρπαστική παρουσίαση ο Χαλ Χέλμαν διερευνά τόσο τα μαθηματικά όσο και το πνεύμα των καιρών. Αντλεί από τις επιστολές, τα άρθρα και τα βιβλία όπου προτάθηκαν ή ανασκευάστηκαν οι αντιμαχόμενες ιδέες και από τα έργα ιστορικών που έχουν αποτιμήσει τη σημασία τους για τα μαθηματικά. Γεμάτο διεισδυτικές ενοράσεις στα μαθηματικά και την ιστορία, αλλά και γαρνιρισμένο με πανουργίες, απάτες και τεχνάσματα, το βιβλίο αυτό δείχνει πώς οι μεγάλες έριδες πυροδότησαν τις μεγάλες προόδους των μαθηματικών.

 

  • Σχετικά με το άρθρο
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας