Μελίνα Μερκούρη: στο πάνθεον των μεγάλων γυναικών

15 χρόνια πέρασαν από το θάνατο της Μελίνας, μιας τόσο λαμπερής ηθοποιού και πολιτικού και τόσο αγαπητής και οικείας, που αναφερόμαστε σ΄αυτήν με το μικρό της όνομα. Κοντά στην ημέρα του θανάτου της είναι κι η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας, έτσι που αυτά τα δύο να έρχονται μαζί στο νου. Η Μελίνα ενσάρκωσε την ιδέα της σημερινής χειραφετημένης γυναίκας, πολιτικοποιημένη, ευαίσθητη, καταξιωμένη επαγγελματικά, γοητευτική, προσηνής. Τι να πρωτοπείς για τη Μελίνα! Για τη μεγάλη Ελληνίδα που της είχε αφαιρεθεί η ελληνική υπηκοότητα από τη χούντα εξαιτίας των αγώνων της, για την προσπάθειά της να επιστραφούν τα ελγίνεια μάρμαρα, για την πρωτοβουλία της για τη δημιουργία των ΔΗΠΕΘΕ και την εισαγωγή της θεατρικής παιδείας στα σχολεία και τόσα άλλα. Υπουργός πολιτισμού σ΄όλες τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ , η μόνη Ελληνίδα που κηδεύτηκε με τιμές αρχηγού κράτους. Όσο για την κινηματογραφική και θεατρική της πορεία διεθνώς, που συνδέθηκε και με εκείνη του συζύγου της Ζυλ Ντασσέν, ποιος δε γνωρίζει την ερμηνεία της στις ταινίες Στέλλα του Κακογιάννη, στο Ποτέ την Κυριακή, στο Τοπ Καπί! Ας τη θυμηθούμε να τραγουδά τα Παιδιά του Πειραιά:
[youtube:https://www.youtube.com/watch?v=rwrfBImHi1I 240 160]

Για τη Μελίνα Μερκούρη στο Ίντερνετ:

Βικιπαίδεια
Ματιά
Σαν Σήμερα

Στη Βιβλιοθήκη:
Μερκούρη Μελίνα, Γεννήθηκα Ελληνίδα, Ζάρβανος, 1983
Μπιούμπι Φρίντα, Μελίνα: μια θεά με το διάβολο μέσα της, Τερζόπουλος, 1996
Hitchens Christopher, Τα ελγίνεια μάρμαρα: πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα; με κείμενα του Robert Browning και του Graham Binns, Νέα Σύνορα, 1988

Λόγω της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας, την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί εσπερίδα στην Αντωνιάδειο Στέγη στη Βέροια, με θέμα «Oι Γυναίκες στην Επιστήμη». Για περισσότερα.

[tags] Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, Βέροια, Μελίνα Μερκούρη, Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας [/tags]

  • Σχετικά με το άρθρο
γράφτηκε στις 6 Μαρτίου 2009
in Από τη συλλογή μας
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας