Μια ιδέα που άλλαξε τον κόσμο

9789605243852Το 1973 ολοκληρώθηκε η ανέγερση του υψηλότερου τότε κτιρίου στον κόσμο. Ήταν ο ουρανοξύστης Σίαρς (της ομώνυμης εταιρείας), με 108 ορόφους και 442 πατώματα. Σε αυτόν τον «πύργο» η μεγαλύτερη εκείνη την εποχή επιχείρηση λιανικού εμπορίου στόχευε να εγκαταστήσει τους 350.000 υπαλλήλους της. Ο ουρανοξύστης συνιστούσε«μια εμφατική διακήρυξη της αυτοπεποίθησης του αμερικανικού καπιταλισμού». Και τα επόμενα 25 χρόνια η ανώνυμη εταιρεία θα εξαπλωνόταν «σε ολόκληρη την υφήλιο, συντρίβοντας καθ’ οδόν κάθε αντίπαλο».

Το παράδειγμα είναι από τα χαρακτηριστικότερα του παγκόσμιου θεσμού που λέγεται εταιρεία και με τις ποικίλες μορφές του κυβερνά σήμερα τον κόσμο. Στις απαρχές του (που ανάγονται στη Μεσοποταμία του 3000 π.Χ.), στην εξέλιξη, στην επιβολή του στα τέλη του 19ου αιώνα και στην παγκόσμια κυριαρχία του αναφέρεται το βιβλίο Εταιρεία των Τζων Μικλεθουέιτ και Αντριαν Γούλντριτζ. Και οι δύο είναι κορυφαία στελέχη του περιοδικού Economist. Διευθυντής ο πρώτος και αρχισυντάκτης ο δεύτερος. (Πηγή)

Η ιστορία της εταιρείας προσφέρεται για ένα συναρπαστικό αφήγημα. Ένας τύπος οργανισμού, ο οποίος πολύ συχνά ξεκινούσε ως ένα κρατικά επιχορηγούμενο ευαγές ίδρυμα, εξαπλώθηκε προς όλες τις κατευθύνσεις, αναδιαμορφώνοντας τη γεωγραφία, τον τρόπο διεξαγωγής του πολέμου, τις τέχνες, την επιστήμη και, ατυχώς, τη γλώσσα. Οι εταιρείες αποδείχτηκαν πανίσχυρες όχι απλώς επειδή βελτίωσαν την παραγωγικότητα, αλλά και επειδή διαθέτουν τα περισσότερα από τα νομικά δικαιώματα ενός ανθρώπου, δίχως όμως τους συνοδούς βιολογικούς περιορισμούς: δεν είναι καταδικασμένες να πεθάνουν λόγω γήρατος και μπορούν να αναπαράγονται σχεδόν κατά βούληση. Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας αποτελεί μια προσπάθεια να χαρτογραφηθεί η άνοδος αυτού του αξιοθαύμαστου οργανισμού.

Η εταιρεία : σύντομη ιστορία μιας ιδέας που άλλαξε τον κόσμο / Τζών Μικλεθουέϊτ, Άντριαν Γούλντριτζ, Ηράκλειο : Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2012, 389σ. ; 19εκ.

  • Σχετικά με το άρθρο
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας