Νέα βιβλία μαγειρικής


η φωτογραφία από spunmunkey

Νέα βιβλία μαγειρικής ήρθαν να εμπλουτίσουν τη Βιβλιοθήκη μας, αλλά και τις μαγειρικές και γευστικές σας συνήθειες.
Ξεκινώ με τη Βίβλο της Μαγειρικής του 21ου αιώνα, των Angela Nilsen και Jeni Wright , με υλικά, ορολογία, εργαλεία και τεχνικές μαγειρικής. Διαβάζοντας το βιβλίο θα μάθετε τι είναι το αντρεκότ, το βούτυρο μανιέ, τα ζυλιέν, τα μιρπουά, οι σάλτσες ντεμί γκλας, ρεμουλάντ κλπ., τι μπορεί να περιλαμβάνει ο εξοπλισμός της κουζίνας σε σκεύη και εργαλεία και τι να περιέχουν τα ντουλάπια της. Υπάρχουν ξεχωριστά κεφάλαια για τα αρωματικά φυτά και τα μπαχαρικά, για τα φρούτα και τα λαχανικά, με οδηγίες επιλογής, συντήρησης και μαγειρικής, όπως και για το κρέας, το ψάρι, αλλά και πολύ χρήσιμες πληροφορίες για τα γάλατα, τα τυριά και τα αβγά. Ένα πάρα πολύ καλό βιβλίο σε τρία αντίτυπα, που είναι έτοιμο για δανεισμό.
Ένα άλλο νέο βιβλίο είναι οι Γεύσεις της Μεσογείου, με υπότιτλο εύκολες συνταγές από ηλιόλουστες ακτές. Μας αφορά σίγουρα, ιδιαίτερα κάτι συνταγές που βλέπω για ισπανικές κρέμες, πανακότα και τζελάτο δημιουργούν υπερέκκριση των σιελογόνων αδένων.
Παραμένοντας στο γευστικό κόσμο της Μεσογείου, το βιβλίο Νησιά Εξαιρετικές γεύσεις της Μεσογείου, του Γερμανού Fabien Bellahsen, μας δίνει συνταγές για κρύα και ζεστά ορεκτικά, σούπες, χορτοφαγικά πιάτα, ψάρια και θαλασσινά, κρέας και πουλερικά, επιδόρπια και ζύμες, κι όλα με πλούσια εικονογράφηση, ακόμη και από τον τρόπο παρασκευής τους. Του ίδιου συγγραφέα, δηλ. του Fabien Bellahsen, είναι και το βιβλίο Ισπανία Εξαιρετικές γνώσεις της Μεσογείου, με επιπλέον συνταγές για τάπας.
Συνεχίζουμε με Αιγαίο με 72 μοναδικές γευστικές διαδρομές, με οδηγό τον Μυτιληνιό Στρατή Πανάγο, στην Ακαταμάχητη γοητεία της Αρσενικής Κουζίνας (μας θυμίζει τίτλο ταινίας της Όλγας Μαλέα Η διακριτική γοητεία των αρσενικών). Το βιβλίο μπορεί να χωριστεί σε δυο μέρη, στο πρώτο με κείμενα με τη βιωματική πινελιά του συγγραφέα, και στο δεύτερο με τις συνταγές “προϊόν μιας ιδιότυπης συνωμοσίας, θηλυκής σχεδίασης και εκτέλεσης. Μιλάμε για συνταγές που περνάν από μητέρα σε κόρη αλλά, και το πιο σημαντικό, από πεθερά σε νύφη, με απώτερο σκοπό να περνάει καλά ο κανακάρης!” Για κανακάρηδες και χαϊδεμένες κόρες, για μεσογειακούς, καλά μαγειρέματα και γευστικές απολαύσεις!

[tags] Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας, Βέροια, μαγειρική [/tags]

  • Σχετικά με το άρθρο
γράφτηκε στις 21 Μαΐου 2008
in Τα νέα μας
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας