ΟΙ ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΕΦΤΑΣΑΝ !!!

Απόκριες ονομάζονται οι τρεις εβδομάδες πριν από τη Μεγάλη Σαρακοστή.  Ονομάστηκε έτσι, επειδή τη περίοδο αυτή, συνηθίζεται να μην τρώνε κρέας οι Χριστιανοί, δηλαδή «να απέχουν από κρέας». Λέγεται επίσης απόκριες, Απόκρεω, της Τυροφάγου, γιατί την εβδομάδα αυτή τρώνε μόνο γαλακτοκομικά και όχι κρέας, για να προετοιμαστούν σιγά – σιγά για τη νηστεία της Σαρακοστής. Τις μέρες αυτές γίνεται το έθιμο του γλεντιού, της ψυχαγωγίας και του «μασκαρέματος», της μεταμφίεσης. Παλιότερα το καρναβάλι γινόταν παντού στην Ελλάδα με ομαδικές μασκαράτες, χορούς, γλέντια, σάτιρα και διάφορα ιδιαίτερα, έθιμα σε κάθε μέρος. Ήταν ευκαιρία για ξεφάντωμα, κρασί και χίλια δυο πειράγματα.
Μεγαλύτερα κέντρα τέτοιου ξεφαντώματος ήταν, όπως και σήμερα, η Πάτρα με το περιβόητο Πατρινό καρναβάλι, που έχει τις ρίζες του στις αρχές του 19ου αιώνα, η Ξάνθη με το ξακουστό πλέον Ξανθιώτικο Καρναβάλι γίνεται πόλος έλξης αφού έχει το μεγαλύτερο καρναβάλι των Βαλκανίων με πολλά λαογραφικά στοιχεία, η Πλάκα των Αθηνών, η Θήβα με τον περίφημο «βλάχικο γάμο» της, το καρναβάλι της Νάουσας με τις Μπούλες και τους Γενίτσαρους.
To Καρναβάλι του Ρίο ντε Τζανέιρο θεωρείται το μεγαλύτερο του κόσμου και πολυπληθέστερο σε μια φαντασμαγορική κάθε φορά παρουσίαση όπου συνδυάζεται με παραδοσιακούς ξέφρενους χορούς όπως η Σάμπα.

Sites σχετικά με το θέμα:

https://www.arcadians.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=358:-p-&catid=89

https://news.pathfinder.gr/periscopio/293522.html

https://www.hotelsline.gr/root/newhotel/mx/m_Ellas_karnavali.asp

Βιβλία μπορείτε να βρείτε στη Βιβλιοθήκη:

1. Bock Erika. Πολύχρωμο καρναβάλι : διακόσμηση παραθύρων, γιρλάντες καιδιακόσμηση τραπεζιού. Εκδ. Ντουντούμης.
2. Pagan Sylvette. Αποκριάτικα πρόσωπα .Εκδ. Καστανιώτης.
3. Βαλσαμίδης Εμμανουήλ Στ .Οι ρυθμοί των τραγουδιών του δρώμενου Μπούλες της Νάουσας ….
4. Βερέττας Μάριος. Καρναβάλι : η αρχαιότερη ελληνική γιορτή : πολυθεϊστικό Δοκίμιο. Εκδ. Βερέττας.
5. Δήμος Νάουσας. Οργανωτική επιτροπή Καρναβαλιού 1954-1994 : 40 χρόνια από την αναβίωση της Ναουσαϊκής αποκριάς. Εκδ. Δήμος Νάουσας.
6. Καιροφύλας, Γιάννης. Η αθηναϊκή αποκριά. Εκδ.Φιλιππότης.
7. Κιουρτσάκης Γιάννης. Καρναβάλι και Καραγκιόζης : οι ρίζες και οι μεταμορφώσεις του λαϊκού γέλιου. Εκδ. Κέδρος.
8. Μήττα Δήμητρα. Οψεις του προσωπείου. Εκδ.University studio press.

[tags] Βέροια, Βιβλιοθήκη Βέροιας, απόκριες, καρναβάλι, μεταμφίεση, Μεγάλη Σαρακοστή, γλέντια, χοροί, Ρίο ντε Τζανέιρο, Πατρινό καρναβάλι, Καρναβάλι της Ξάνθης [/tags]

  • Σχετικά με το άρθρο
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας