Ο ΔΡΟΜΟΣ – ΚΟΡΜΑΚ ΜΑΚ ΚΑΡΘΥ

       

«Ο δρόμος» του Cormack McCarthy – Βραβείο Πούλιτζερ Λογοτεχνίας 2007

Σ’ αυτό το αριστουργηματικό βιβλίο, ανάμεσα σε τρομερούς κινδύνους, σ’ ένα κόσμο παράξενο, αγνώριστο, ομιχλώδες, ένας πατέρας και ένας γιος διατηρούν την αγάπη και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η αγάπη επιβιώνει της αποκάλυψης.

Στον πλανήτη έχει συμβεί μια τρομερή καταστροφή, η οποία παραμένει μυστήριο για τον αναγνώστη και άφησε ολόκληρο τον πλανήτη σε στάχτες. Παράθυρα, πλαίσια αυτοκινήτων και ανθρώπινα πτώματα είτε έχουν γίνει κάρβουνο, είτε ρευστοποιηθεί από αυτό το τρομερό γεγονός. Ο αέρας είναι τόσο πυκνός από τις στάχτες, που ο άντρας και το αγόρι φορούν συνεχώς μάσκες προσώπου. Πατέρας και γιος κινδυνεύουν να δολοφονηθούν σε κάθε βήμα στο σ αυτό το εφιαλτικό ταξίδι. Πλάσματα διψασμένα για αίμα κυνηγούν τους λίγους εναπομείναντες επιζώντες. Σε αυτόν τον κόσμο, δεν υπάρχουν λέξεις όπως κλοπή, χαλάρωση, παιδικότητα – τα πάντα είναι ζήτημα επιβίωσης. Ένα φλάουτο που έχει φτιάξει ο πατέρας για το γιο, όπως αντιλαμβάνεται το παιδί δεν έχει καμία αξία επιβίωσης σε αυτή τη μετά-αποκάλυψης εποχή.

Ο δρόμος είναι πολλά περισσότερα μια ιστορία επιβίωσης και τρόμου. Είναι μια τρυφερή ιστορία αγάπης. Είναι ακόμη ένα βιβλίο για το πώς να είναι κάποιος καλός γονιός. Ο συγγραφέας περιγράφει λεπτομερώς, πως ένας πατέρας διδάσκει με τρυφερότητα και αγάπη στο γιο του τα μυστικά της επιβίωσης, αποφασιστικότητα, κουράγιο και υπομονή. Αλλά και ο γιος έχει πολλά να διδάξει στον πατέρα του επίσης. Δεδομένων των φρικιαστικών γεγονότων που έχουν βιώσει, εύκολα θα μπορούσαν να χάσουν την ανθρώπινη ικανότητα για συμπόνια.

Ο McCarthy υπονοεί ότι είναι δυσκολότερο να έχει κανείς συμπόνια παρά το να υπομένει την ίδια τη ζωή. Ο McCarthy επιτυγχάνει στο να συνδυάσει τη φρίκη και τον τρόμο με την τρυφερότητα και την αγάπη. Και από αυτόν τον περίεργο συνδυασμό τρόμου και αγάπης, χρησιμοποιώντας γλώσσα λακωνική και καθαρή, ο συγγραφέας δημιουργεί ομορφιά. Η ανάγνωση του δρόμου είναι μια εμπειρία του τι σημαίνει ανθρώπινο ον στα καλύτερα και στα χειρότερα.

◊ ◊ Το βιβλίο γυρίστηκε σε ταινία με πρωταγωνιστές διάσημους ηθοποιούς όπως Viggo Mortensen, Kodi Smit McPhee, Charlize Theron, Guy Pearce, Molly Parker. Στην Ελλάδα έκανε πρεμιέρα στις 11 Φεβρουαρίου 2010.

Ο Κόρμακ ΜακΚάρθυ γεννήθηκε το 1933 στο Τενεσί και σήμερα θεωρείται από τους σημαντικότερους Αμερικανούς συγγραφείς. Ήδη με το πρώτο μυθιστόρημα The Orchard Keeper (1965) κέρδισε την ομόφωνη αποδοχή της κριτικής, καθώς και το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα του Ιδρύματος Φώκνερ. Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα Child of God (1973), Suttree (1979) και Blood Meridian (1985). Το 1992 με το πρώτο βιβλίο της «Τριλογίας των συνόρων», «Όλα τα όμορφα άλογα» βραβεύεται με το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου και το Βραβείο Κριτικών. Τα δύο επόμενα βιβλία της τριλογίας «Το πέρασμα», και «Πεδινές πολιτείες» εδραιώνουν τη φήμη του. Ακολούθησαν ο «Ο δρόμος» και το «Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους».

Το βιβλίο θα το βρείτε στη βιβλιοθήκη όπως και δύο ακόμη βιβλία του συγγραφέα, τα πασίγνωστα και «Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους», «Όλα τα όμορφα άλογα». Και τα τρία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Επίσης, έχουν μεταφερθεί με πολύ μεγάλη επιτυχία στη μεγάλη οθόνη.

[tags] Βέροια, Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας, Cormack McCarthy, Αμερικάνικη Λογοτεχνία [/tags]

  • Σχετικά με το άρθρο
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας