Ο ερωτευμένος Προυστ

Νέο βιβλίο της Βιβλιοθήκης Ο ερωτευμένος Προυστ του William Carter, μου κίνησε αμέσως το ενδιαφέρον. Αποτελεί ερωτική βιογραφία του Μαρσέλ Προυστ, ενός από τους σημαντικότερους συγγραφείς της παγκόσμιας λογοτεχνίας, που μας έδωσε το πολύτομο μυθιστόρημα Αναζητώντας το χαμένο χρόνο. Οι ερωτικές ιστορίες και οι οξυδερκείς παρατηρήσεις του πάνω στον έρωτα και ιδιαίτερα πάνω στις σκοτεινές ή γελοίες πλευρές του εκτείνονται σε 11 κεφάλαια με τίτλους όπως Ζήλεια, Θρήνος και λησμονιά, Θεϊκός έρωτας και έχουν αντληθεί από την αλληλογραφία του, το μυθιστόρημά του και διάφορα άλλα κείμενά του.
Ένα μικρό απόσπασμα: Σ΄ένα γράμμα που έστειλε το 1917 στον Ζακ Τριέλ ο Προυστ δήλωνε ότι δεν έβρισκε τους ομοφυλόφιλους “ανήθικους, τυχαίνει όμως κατά περιόδους, ειδικά όταν είμαι κάπως θλιμμένος, το επιτηδευμένο ύφος και οι τρόποι τους να με εκνευρίζουν κι εμένα αφάνταστα”.
Βιβλία του Προυστ που υπάρχουν στη Βιβλιοθήκη: Από το Αναζητώντας το χαμένο χρόνο τα Η μεριά του Γερμάντ, Στον ίσκιο των ανθισμένων κοριτσιών, Σόδομα και Γόμορα και Ο ξανακερδισμένος χρόνος. Ακόμη τα Ο αδιάφορος, Μετά την εξαφάνιση της Αλμπερτίν, Το τέλος της ζήλειας και άλλα τέσσερα κείμενα από τον τόμο Τέρψεις και Ημέραι και Διαβάζοντας, μέρες ανάγνωσης.
Βιβλία για τον Προυστ: Bataille Georges Η λογοτεχνία και το κακό, Baudelaire,Blake, Sade, Proust, Genet, Botton Alain de How Proust can change your life, Aφιερώματα στον Μαρσέλ Προυστ (Άρθρα στη Νέα Εστία και στο Διαβάζω), Albare Selest Ο κύριος Προυστ, αναμνήσεις που συνέλεξε ο Ζώρζ Μπελμόν, Bloch-Dano Evelyn Η κυρία Προυστ (βιογραφία), Deleuze Gilles Ο Προυστ και τα σημεία, Maurois Andre Μαρσέλ Προυστ (Άρθρο στη Νέα Εστία), Painter George D. Μαρσέλ Προυστ, μια βιογραφία, Shattuck Roger Από τη μεριά του Προυστ.

[tags] Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας, Βέροια, Μαρσέλ Προυστ [/tags]

  • Σχετικά με το άρθρο
γράφτηκε στις 20 Ιουνίου 2008
in Τα νέα μας
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας