Ο ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΤΩΝ ΜΑΧΩΝ

Σ’ έναν πύργο στη Μεσόγειο,  σε αναζήτηση της φωτογραφίας την οποία τελικά ποτέ δεν μπόρεσε να τραβήξει,  ένας βετεράνος φωτογράφος ζωγραφίζει μια μεγάλη κυκλική τοιχογραφία: το τοπίο μιας μάχης μη τοποθετημένης στο χρόνο. Στο έργο του τον συνοδεύουν ένα πρόσωπο που επιστρέφει από το παρελθόν  και η σκιά μιας γυναίκας που έχει πεθάνει δέκα χρόνια πριν.
Γύρω από αυτά τα τρία πρόσωπα, ο Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε, συγγραφέας του βιβλίου,  συνθέτει το πιο έντονο και συναρπαστικό μυθιστόρημα της μακράς συγγραφικής του πορείας.

Εκθαμβωτικός από την αρχή έως το τέλος, “Ο ζωγράφος των μαχών” παρασέρνει τον αναγνώστη στην περίπλοκη γεωμετρία του 21ου  αιώνα. Η τέχνη, η επιστήμη, ο πόλεμος, ο έρωτας και η μοναξιά συνδυάζονται σ ένα αχανές μωσαϊκό ενός κόσμου που πνέει τα λοίσθια.

Ο Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε γεννήθηκε στην ισπανική πόλη Καρθαγένη το 1951. Έχει συνδυάσει με ξεχωριστό τρόπο τη μάχιμη δημοσιογραφία με τη λογοτεχνία. Ως απεσταλμένος του γραπτού τύπου, του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης έζησε για 21 χρόνια (1973-1994) τις μεγαλύτερες διεθνείς συρράξεις της περιόδου αυτής. Έργα του έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο και κυκλοφορούν σε περισσότερες από 20 γλώσσες.

Ο Αρτούρο  Πέρεθ – Ρεβέρτε  είναι  από το 2003 μέλος  της  Real  Academia  Española    (της Ισπανικής Ακαδημίας Γραμμάτων).

Άλλα έργα του συγγραφέα είναι:

Το αίνιγμα της Σεβίλλης Η λέσχη Δουμάς ή Η σκιά του Ρισελιέ
Ο δάσκαλος της ξιφασκίας Το χρυσάφι του βασιλιά
Ο Ναυτικός Χάρτης Ο πίνακας της Φλάνδρας
Τριστάνα Ο ήλιος της Μπρέντα
Η καθαρότητα του αίματος Ο λοχαγός Αλατρίστε
Η Βασίλισσα του Νότου

———————————————————————————

[tags] Βέροια, βιβλιοθήκη Bέροιας, Ισπανόφωνη λογοτεχνία, Arturo Perez-Reverte [/tags]

  • Σχετικά με το άρθρο
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας