Ο θαυμαστός κόσμος των Fractal

Πιστεύετε ότι η τάξη κυβερνά τον κόσμο μας; Τι ρόλο παίζει στη ζωή μας η τύχη; Γιατί ο άνθρωπος δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον του, παρ’ όλο που γνωρίζει τους νόμους που διέπουν τα φυσικά φαινόμενα; Ο 21ος αιώνας, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, ότι είναι ο αιώνας της “πολιπλοκότητας”. Είναι ένας νέος όρος για μια νέα επιστήμη.

Στο βιβλίο του ο “Θαυμαστός κόσμος των fractal” ο συγγραφέας Τάσος Μπούντης κάνει μια περιήγηση στη νέα επιστήμη της Πολιπλοκότητας και του Χάους. Ο όρος “φράκταλ” – (fractal) – προέρχεται από τη λατινική λέξη “franzere”-σπάω, θρυμματίζω και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον B. Mandelbrot το 1975. Με τον διεθνή όρο φράκταλ (fractal) στα Μαθηματικά, τη Φυσική, αλλά και σε πολλές επιστήμες περιγράφεται ένα γεωμετρικό σχήμα που επαναλαμβάνεται αυτούσιο σε άπειρο βαθμό μεγέθυνσης, κι έτσι συχνά αναφέρεται σαν “απείρως περίπλοκο”.

Το φράκταλ παρουσιάζεται ως “μαγική εικόνα” που όσες φορές και να μεγεθυνθεί οποιοδήποτε τμήμα του θα συνεχίζει να παρουσιάζει ένα περίπλοκο σχέδιο με μερική ή ολική επανάληψη του αρχικού. Χαρακτηριστικό επομένως των φράκταλ είναι η λεγόμενη αυτο-ομοιότητα, η οποία εμφανίζεται σε διαφορετικά επίπεδα μεγέθυνσης.

Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο όχι μόνο γι’ αυτούς που αγαπούν τα Μαθηματικά και τη Φυσική, αλλά και γι’ αυτούς που θέλουν να μάθουν περισσότερα για την τύχη και τη βεβαιότητα, το προβλέψιμο και το απρόβλεπτο, την πραγματικότητα, τη φαντασία και το παράδοξο.

[tags]Βέροια, Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας, Μαθηματικά, Φυσικές Επιστήμες, Χάος, Fractal[/tags]

  • Σχετικά με το άρθρο
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας