Ο Καθηγητής Ε. Βαρλάμης συνεργάζεται με μαθητές του 14ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας

Στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου, μία πρωτότυπη και ουσιαστική εκδήλωση.
Οι μαθητές της Ε` τάξης του 14ου δημοτικού σχολείου Βέροιας, με την δασκάλα τους κυρία Γεωργία Τριανταφυλλίδου, είχαν την ευκαιρία μέσω τηλεδιάσκεψης να επικοινωνήσουν με τον συμπατριώτη μας αρχιτέκτονα και ζωγράφο καθηγητή Ευθύμιο Βαρλάμη.
Ήταν μία πραγματικά απολαυστική ώρα ενός πρωτότυπου μαθήματος. Τα παιδιά ήρθαν σε άμεση επαφή με τον γνωστό ζωγράφο και τους δόθηκε η δυνατότητα να βιώσουν τη μαγεία αλλά και την αμεσότητα της τέχνης. Οι μικροί μαθητές με τις οδηγίες και τις υποδείξεις του κυρίου Βαρλάμη σχεδίασαν και πραγματικά τα σχέδια τους ήταν αποκαλυπτικά. Αυτό είναι εξάλλου και ο στόχος αυτής της εμπειρίας όπως μας είπε ο κύριος Βαρλάμης: «Να νοιώσουν τα παιδιά …ότι μπορούν. Να βοηθήσω με τις γνώσεις και τις εμπειρίες μου ώστε να ανοίξουν τη φαντασία και την δημιουργικότητα τους…».
Τα μαθήματα θα συνεχιστούν και η παραγωγή των έργων των παιδιών θα εκτεθεί στη Βέροια και στη συνέχεια στο Μουσείο Τέχνης της Αυστρίας το οποίο ίδρυσε και διευθύνει ο κύριος Βαρλάμης.
Στο τέλος του μαθήματος ο Καθηγητής απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις των μικρών μαθητών που είχαν πολλά και ενδιαφέροντα να ρωτήσουν.
Η πρωτότυπη αυτή εκδήλωση είναι συνεργασία του Πειραματικού Εργαστηρίου Βεργίνας, του Σχολικού Συμβούλου της πρώτης Περιφέρειας Ν. Ημαθίας, κυρίου Φώτη Κουτσουπιά και της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας.

Από τις εντυπώσεις των μαθητών:
“Σε αυτό το μάθημα ο κύριος Βαρλάμης μας έμαθε να ζωγραφίζουμε ένα σπίτι με έναν ασυνήθιστο τρόπο. Ήταν πολύ ωραία. Εμένα προσωπικά μου έμαθε πως έρχεται η φαντασία. Μου ζήτησε να κλείσω τα μάτια και να του πω πως θα ήθελα να είναι το δωμάτιό μου. Ήταν υπέροχο. Περιμένω με ανυπομονησία την επόμενη συνάντησή μας”.
Ευαγγελία Κιτσοπούλου

“Χάρηκα που μίλησα με έναν σπουδαίο και γνωστό σε όλο τον κόσμο άνθρωπο. Χάρηκα επίσης γιατί με μία συμμαθήτρια μου ο κύριος Βαρλάμης μας έκανε βοηθούς του σε αυτό το μάθημα. Θέλω να τον συναντήσω και πάλι”.
Αχιλλέας Στογιάννος

“Με τις χρήσιμες συμβουλές του κυρίου Βαρλάμη μπορέσαμε να σχεδιάσουμε και να ζωγραφίσουμε ο καθένας μας ένα μοντέρνο σπίτι. Η τηλεοπτική επαφή μαζί του ήταν υπέροχη και θα μου μείνει αξέχαστη”.
Αθηνά Καραγιώργου

  • Σχετικά με το άρθρο
γράφτηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2014
in Vidcasts, Ψηφιακές Εμπειρίες
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας