Ο καιρός των Τσιγγάνων

[youtube:https://www.youtube.com/watch?v=DwA_Zg_z-FI 240 180]
Η 8η Απριλίου, ημέρα αφιερωμένη στους τσιγγάνους (Ρομά όπως αυτοαποκαλούνται) -σε όποιο σημείο της γης και αν βρίσκονται- γιορτάζεται από τους ίδιους με χορούς και συγκντρώσεις αλλά και πορείες. Η ημέρα αυτή σηματοδοτεί την πρώτη προσπάθεια για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους από τη Διεθνή Κοινότητα, στο 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο που έγινε στο Λονδίνο στις 8 Απριλίου του 1971.

Σήμερα οι τσιγγάνοι αριθμούν γύρω στους 15.000.000 ανθρώπους οι οποίοι σύμφωνα με έρευνες ζουν κυρίως στον ευρωπαϊκό χώρο. Οταν ακούμε τη λέξη τσιγγάνος, διάφορες εικόνες έρχονται στο μυαλό μας, όπως φανταχτερά ρούχα, γυναίκες να λένε τη μοίρα, υπαίθρια παζάρια με πραμάτειες, πανέμορφες Κάρμεν, γύφτοι σιδεράδες. Ομως ποιοί είναι πραγματικά αυτοί οι άνθρωποι που ζουν και κινούνται δίπλα μας, ποια είναι η πατρίδα τους , ποια η ιστορία και ο πολιτισμός τους και πώς αντιμετωπίζονται από τους άλλους;

Ας μη βασιστούμε στους μύθους που ίσως μπερδεύουν το ψέμα με την αλήθεια, τη φαντασία με την πραγματικότητα, και ας τους γνωρίσουμε καλύτερα μέσα από τα βιβλία που σας προτείνουμε.

Fraser Angus , Οι Τσιγγάνοι. από τις εκδόσεις Οδυσσέας

Παυλή-Κορρέ Μαρία, Τσιγγάνες . από τις εκδόσεις Ολκός.

Liegeois Jean-Pierre
Ρόμα, τσιγγάνοι, ταξιδευτές οι τσιγγάνοι της Ευρώπης . από τις εκδόσεις Καστανιώτης

Μητακίδου Σούλα, Τρέσσου Ευαγγελία
Να σου πω εγώ πώς θα μάθουν γράμματτα : τσιγγάνες μιλούν για την εκπαίδευση των παιδιών τους. από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο .

Άρθρο για τους Ρομά στη Βικιπαίδεια

[tags] Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, Βέροια, τσιγγάνοι, Ρομά, λαογραφία[/tags]

  • Σχετικά με το άρθρο
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας