“Ο ποιητής” Mario Benedetti

Επίλογος για έναν από τους πιο διάσημους λογοτέχνες της Ουρουγουάης και της σύγχρονης Λατινικής Αμερικής του Μάριου Μπενεντέτι, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών, στο σπίτι του στο Μοντεβιδέο.

Γεννημένος από Ιταλούς μετανάστες στο Πάσο ντε λος Τόρος στις 14 Σεπτέμβρη του 1920, ξεκίνησε ως δημοσιογράφος στο περιοδικό «Marcha» από το 1945 μέχρι το κλείσιμό του από τη δικτατορία. Με την νουβέλα του «La tregua» («Η ανακωχή, 1960) κατέκτησε τη διεθνή αναγνώριση. Δίδασκε Λατινοαμερικάνικη Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Μοντεβιδέο.

Έγραψε πάνω από 80 μυθιστορήματα, διηγήματα, ποιήματα και δοκίμια, ενώ πολλά από αυτά μεταφράστηκαν σε 18 γλώσσες, όπως το «Ευχαριστώ για τη φωτιά», οι «Ανεμοι της εξορίας» και άλλα. Ως την τελευταία του πνοή παρέμεινε ενεργός υποστηρικτής της σοσιαλιστικής Κούβας.

Ο Μπενεντέτι, ο οποίος χαρακτήριζε την απαισιοδοξία του για την πολιτική «πληροφορημένη αισιοδοξία», ένωσε τη φωνή του τον Ιανουάριο του 2006 με άλλες διεθνείς προσωπικότητες, όπως τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, τον Ερνέστο Σάμπατο κ.ά., για την αυτοκυριαρχία του Πουέρτο Ρίκο και τη μη ένωσή του με τις ΗΠΑ. Μοίραζε τον χρόνο του μεταξύ Μαδρίτης και Μοντεβιδέο και παρέμεινε έως το τέλος μια αγαπητή μορφή στον λαό της Ουρουγουάης, τα ερωτικά του ποιήματα, ανάμεσά τους το “Μην κρατιέσαι”, που προτρέπει στη ριψοκίνδυνη ζωή και το “Ας κάνουμε μια συμφωνία”, είναι ζωντανοί ύμνοι στα χέρια εκατομμυρίων νέων της Λατινικής Αμερικής που τα ανταλλάσσουν με πάθος στο Ίντερνετ .

Ο Ισπανός βάρδος Τζοάν Μανουέλ Σεράτ, εισηγητής του καταλανικού «Νόβα Κανσιό», ήταν ένας απ αυτούς που μετέτρεψαν τα ποιήματα του Μπενεντέτι σε επιτυχίες, ανάμεσά τους και το αντιαμερικανικό «Υπάρχει επίσης κι ο Νότος».

Ο ίδιος ο ποιητής, στη δεκαετία του 80, οργάνωνε ποιητικές βραδιές σε κατάμεστες από κόσμο αίθουσες, όπου ο ίδιος, καθισμένος σε μια κουνιστή καρέκλα, διάβαζε ποιήματα, ενώ ο τραγουδοποιός Ντανιέλ Βιλιέτι, συνεργάτης και παιδικός φίλος του, έπαιζε μουσική και τραγουδούσε.

[tags]Βέροια, Βιβλιοθήκη Βέροιας, Ισπανόφωνη λογοτεχνία, Mario Benendetti, Λατιονοαμερικάνικη ποίηση [/tags]

  • Σχετικά με το άρθρο
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας