Ο ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΝΔΙΑ – DAVID LEAVITT

  «Θα θυμούνται τον Αρχιμήδη  όταν ο Αισχύλος θα έχει πια ξεχαστεί, γιατί οι γλώσσες, σε αντίθεση με τις μαθηματικές ιδέες, πεθαίνουν. Η λέξη “αθανασία” μπορεί να είναι σαχλή, αλλά κατά πάσα πιθανότητα ένας μαθηματικός έχει περισσότερες πιθανότητες να γνωρίσει το όποιο νόημα της.

Γκ. Χ. Χάρντι, Η απολογία ενός μαθηματικού»

 

Ένα μυθιστόρημα για όσους αγαπούν τα μαθηματικά.    

Περιγραφή:Κέιμπριτζ, Ιανουάριος του 1913: Ο καθηγητής Γκ. Χ. Χάρντι, εκκεντρικός, χαρισματικός, που σε ηλικία 37 ετών θεωρείται ήδη ο κορυφαίος Βρετανός μαθηματικός της εποχής του,λαμβάνει έναν μυστηριώδη φάκελο καλυμμένο με ινδικά γραμματόσημα. Η επιστολή, σε σκοτεινό και δαιδαλώδες ύφος, είναι γραμμένη από έναν Ινδό υπάλληλο της Λιμενικής Αρχής του Μαντράς, που ισχυρίζεται ότι βρίσκεται πολύ κοντά στο να λύσει το σημαντικότερο άλυτο μαθηματικό πρόβλημα όλων των εποχών.
Σε πείσμα των συναδέλφων του στο Κέιμπριτζ, οι οποίοι χαρακτηρίζουν φάρσα την επιστολή από
την Ινδία, ο Χάρντι είναι πεπεισμένος ότι ο αυτοδίδακτος μαθηματικός Σρινιβάσα Ραμάνουτζαν αξίζει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα. Αποφασίζει να μάθει περισσότερα γι’ αυτόν και προσπαθεί να τον πείσει να έρθει στο Κέιμπριτζ. Απόφαση που θα επηρεάσει βαθύτατα όχι μόνο τη δική του ζωή και τη ζωή των φίλων του,αλλά και την ιστορία των μαθηματικών.
Το βιβλίο,ταυτοχρόνως campus novel, ιστορικό και μαθηματικό μυθιστόρημα, βασίζεται στην αληθινή ιστορία της παράξενης και τελικά τραγικής σχέσης ανάμεσα στον διάσημο Βρετανό μαθηματικό και
τον άγνωστο ιδιοφυή Ινδό. Αναπλάθει με ιστορική ακρίβεια το πνευματικό και πολιτικό κλίμα των χρόνων του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ζωντανεύει με συναρπαστικό τρόπο την ακαδημαϊκή ατμόσφαιρα στο Κέιμπριτζ, ενώ μεταξύ άλλων κάνουν την εμφάνισή τους ο Ντ .Χ. Λώρενς, ο Μπέρτραντ Ράσελ, ο Τζων Μέυναρντ Κέυνς και ο Λούντβιχ Βίτγκενσταϊν. Θέτει με οξυδέρκεια τα ζητήματα της αποικιοκρατίας, της σεξουαλικής ταυτότητας,της φύσης της ιδιοφυΐας, της ενοχής, της πίστης, της ειρήνης.
Ο Υπάλληλος από την Ινδία αναλύει με ευαίσθητο και συγκινητικό τρόπο τον εύθραυστο χαρακτήρα
των ανθρώπινων σχέσεων και περιγράφει την ανάγκη του ανθρώπου να αναζητά τάξη στο σύμπαν.

“O υπάλληλος από την Ινδία” ήταν στην τελική λίστα υποψηφιοτήτων για τα βραβεία PEN/Faulkner και IMPAC. Τιμήθηκε στην Ιταλία με το βραβείο ξένης λογοτεχνίας Grinzane-Cavour.

◊ ◊ Ο David Leavitt γεννήθηκε το 1961 στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Γέηλ. Είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου της Φλόριντα και έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια του Πρίνστον. Διευθύνει το φιλολογικό και λογοτεχνικό περιοδικό Subtropicks.

Το μυθιστόρημα «Ο υπάλληλος από τη Ινδία» , κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις και θα το βρείτε στη βιβλιοθήκη.

Επίσης στη βιβλιοθήκη μπορείτε να βρείτε και τα παρακάτω βιβλία του David Leavitt γραμμένα στα ελληνικά:

  • Ερωτικός χορός  του David Leavitt , εκδόσεις: Οδυσσέας , 1988
  • 1998Η χαμένη γλώσσα των γερανών – εκδόσεις: Αθήνα  : Aquarius , 1988

και γραμμένα σε αγγλική γλώσσα

  • While England sleeps – εκδόσεις: London: Abacus, Family dancing / stories by David Leavitt, εκδόσεις: London  : Penguin Books , 1986
  • Martin Bauman, εκδόσεις: London: Little Brown and Company, 2000

[tags] Βέροια, Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας, David Leavitt, Αγγλική Λογοτεχνία [/tags]

  • Σχετικά με το άρθρο
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας