Παρατήρηση της μερικής έκλειψης ηλίου από τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας

Μερική έκλειψη Ηλίου θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022 και θα είναι ορατή στο βόρειο ημισφαίριο, στην Αφρική, στην Ασία και στην Ευρώπη. Στη χώρα μας θα είναι ορατή λίγο μετά το μεσημέρι. Η επόμενη ηλιακή έκλειψη που θα είναι ορατή από την Ελλάδα, θα είναι το 2027.

To VeriaTechLab της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας με το Τηλεσκόπιο που συμπεριλαμβάνεται στον εξοπλισμό του, διοργανώνει ανοικτή δράση παρατήρησης του φαινομένου. Η ασφαλής παρατήρηση της έκλειψης ηλίου μπορεί να γίνει αποκλειστικά με χρήση ειδικών πιστοποιημένων αστρονομικών φίλτρων. Είναι επικίνδυνη η παρατήρηση του ήλιου, πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά την έκλειψη, με οποιονδήποτε άλλο τρόπο ή ευρεσιτεχνία. Η ασφαλής παρατήρηση της έκλειψης θα γίνει με τη χρήση ηλιακών τηλεσκοπίων και ειδικών φίλτρων.

Η παρατήρηση θα λάβει χώρα στο πλαίσιο δραστηριοτήτων Επιστημών του VeriaTechLab και θα γίνει από την είσοδο της Βιβλιοθήκης με ελεύθερη συμμετοχή για όλους. Οι ώρες της παρατήρησης θα είναι 12:30 – 14:30.

Στην Ελλάδα η διάρκεια της έκλειψης θα είναι περίπου 2 ώρες και 15 λεπτά. Θα αρχίσει στις 12:36 μ.μ., η μέγιστη κάλυψη του ηλιακού δίσκου (σχεδόν 38%) θα συμβεί στις 13:40 και το φαινόμενο θα ολοκληρωθεί στις 14:51. Στη Θεσσαλονίκη η μερική έκλειψη θα αρχίσει στις 12:30, θα κορυφωθεί στις 13:38 και θα τελειώσει στις 14:46.

Μερική έκλειψη συμβαίνει όταν η Σελήνη παρεμβάλλεται μεταξύ Γης και Ήλιου, καλύπτοντας ένα μόνο μέρος του άστρου μας. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, η έκλειψη δεν μπορεί να παρατηρηθεί με ασφάλεια άμεσα με γυμνά μάτια (υπάρχει κίνδυνος σοβαρής βλάβης), αλλά μέσα από κιάλια ή τηλεσκόπιο με ειδικό ηλιακό φίλτρο.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΒΕΡΟΙΑΣ, Έλλης 8, 59132 Βέροια. http://www.libver.gr

  • Σχετικά με το άρθρο
γράφτηκε στις 24 Οκτωβρίου 2022
in Veria Tech Lab, Τα νέα μας
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας