Παρουσίαση βιβλίου του Έκτορα Νασιώκα “Ο Χρησμός”

Η Εφημερίδα “Μακεδονική”, η Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας, ο Εκδοτικός Οίκος “Ανέμη” και το Βιβλιοπωλείο “Σκαληνό”
παρουσιάζουν το βιβλίο του Έκτορα Νασιώκα “Ο Χρησμός”
τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου στις 6 μ.μ. στην αίθουσα της Δημόσιας Βιβλιοθήκης.
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι
Δημήτρης Μούρνος, γιατρός, Περιφερειακός Σύμβουλος Κ. Μακεδονίας
και ο Κ. Ζώκος καθηγητής καθώς και ο συγγραφέας.
Την παρουσίαση θα συντονίσει ο εκδότης της εφημερίδας, Κώστας Ασλάνογλου.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
(από το “Έθνος”)
«Ο χρησμός» της κρίσης που αγνόησαν οι ηγέτες
Τη λογοτεχνική οδό επέλεξε ένας πρώην υπουργός για να αφηγηθεί την πορεία της χώρας προς την καταστροφή, αλλά και να αποδώσει ευθύνες σε όσους υπήρξαν «φύλαρχοι» ή κάθισαν στη θέση του «χαλίφη» ως πορφυρογέννητοι.

Στο βιβλίο του «Ο χρησμός» ο Εκτωρ Νασιώκας με μυθιστορηματική αφήγηση φωτογραφίζει και καυτηριάζει με έντονο ύφος τα όσα βίωσε η Ελλάδα και οι Ελληνες σε μία πενταετία. Πρωταγωνιστές του βιβλίου είναι ηγέτες που αγνόησαν τις προειδοποιήσεις του «μάντη Τειρεσία».
Υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έως τον Ιούνιο του 2011, ο κ. Νασιώκας παραιτήθηκε από το αξίωμά του, παρέδωσε την έδρα και αποσύρθηκε από την ενεργό πολιτική. Οπως γράφει στο εισαγωγικό σημείωμά του: «Από το 2007 ήταν σε όλους τους υπευθύνους γνωστό ότι η χώρα βάδιζε με βεβαιότητα στην καταστροφή αν συνέχιζε τον ίδιο δρόμο, ανεξάρτητα εάν ενέσκηπτε ή όχι παγκόσμια κρίση». Μετά την απομάκρυνσή του, όσα έβλεπε από απόσταση τον οδήγησαν να εκφράσει με αυτό το βιβλίο τις σκέψεις του, αν και όπως σημειώνει «…δεν πρόκειται περί καταγραφής ιστορικών γεγονότων», ενώ χαρακτηρίζει το έργο του ως πολιτική σάτιρα σε μορφή παραμυθιού.

Ενα, όμως, τόσο αληθοφανές παραμύθι… Σε μία λιλιπούπολη με σάπιο και ανεπαρκές πολιτικό σύστημα, φύλαρχοι και αρχηγοί αντιπολίτευσης, χαλίφηδες όλοι, των ίδιων φατριών, εναλλάσσονταν κατά τακτά χρονικά διαστήματα στα κυβερνητικά αξιώματα… Πορφυρογέννητοι, λοιπόν, οι δύο νέοι ηγέτες έζησαν και μεγάλωσαν με μοναδικό σκοπό να κυβερνήσουν αυτήν τη χώρα», τονίζει ο συγγραφέας και αναφέρεται στους υποτελείς που υπερήφανα υπηρετούσαν τους πρίγκιπες.
Βρώμικα παρασκήνια

Ο ένας ήρωας, ο Ιβάν, αφού γλέντησε τη νίκη του, κράτησε μόνο τον αφ’ υψηλού συντονισμό, αλλά συνέστησε σε όλους να πολιτεύονται με σεμνότητα και ταπεινότητα. Η χώρα έπεσε στα χέρια κολάκων… Για τα βρώμικα παρασκήνια είχε μαύρα μεσάνυχτα ο «υπεύθυνος» φύλαρχος. Εν τω μεταξύ, ο Τζο είχε στόχο να αλλάξει τα πάντα στη δική του φατρία και μεταξύ αυτών χρειάστηκε να θυσιάσει τον πρώην φύλαρχο.
Το μυθιστόρημα περιγράφει την «τρομοκρατία του εφησυχασμού», όπου ο νομοταγής πολίτης ήταν βλάκας με περικεφαλαία. Το πολιτικό σύστημα των φατριών ήταν πολυέξοδο, με πολυδάπανα όργανα, ανεξέλεγκτα χρήματα, καθώς είχαν συνηθίσει και οι ίδιοι οι διοικούντες να ζουν και να λειτουργούν μέσα στα πλούτη και στη χλιδή.
Ηταν το 2107 όταν ο Τειρεσίας βρήκε τους ηγέτες να συμπεριφέρονται σαν μικρά παιδιά. «Η χώρα τα αμέσως επόμενα χρόνια θα καταρρεύσει. Ολοι οι πολίτες, κυρίως όμως οι οικονομικά ασθενέστεροι, θα υποστούν μεγάλη οδύνη», είπε ο μάντης. Ο Τζο δεν κατάλαβε λέξη, ο Ιβάν, από την άλλη, σαν να μπήκε στοιχειωδώς στο πνεύμα. Με γλαφυρό τρόπο ο Ε. Νασιώκας συνεχίζει την αφήγησή του στην εποχή της παντοδυναμίας του Τζο, αφού εξασφάλισε την άτακτη υποχώρηση του Ζαν, μνηστήρα του θρόνου.
«Οι οκτώ πρώτοι μήνες της κυβέρνησης των κηπουρών θα αποτελούν πάντα το μελανότερο σημείο της διαχρονικής ιστορικής διαδρομής της λιλιπούτειας πολιτείας… Τίποτα δεν προχώρησε ο Τζο και η παρέα του στην κυβέρνηση. Για την ακρίβεια τίποτα δεν προχώρησε σωστά… Το μόνο που άφησαν όταν έφυγαν από την κυβέρνηση ήταν οι πινακίδες με τον νέο τίτλο του υπουργείου τους».
Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ
Ανευ όρων παράδοση της χώρας
Στο «μυθιστόρημα» του κ. Νασιώκα παρελαύνουν αναφορές για «έναν θίασο παλιάτσων που διασκέδαζαν τον χαλίφη-αφέντη τους», ενώ ο συγγραφέας στέκεται στον Μάιο του 2110, την ημέρα που διαπιστώθηκε η πτώχευση της φανταστικής αυτής χώρας.
«Παραδόθηκε άνευ όρων ο υπεύθυνος ηγέτης και παρέδωσε και τη χώρα. Δέχθηκε τα πάντα και από την άλλη πρότεινε ο ίδιος τα πιο αντιφατικά οικονομικά μέτρα…Το μόνο πρόβλημα για τον Τζο και ολόκληρη τη φυλαρχία του ήταν πώς θα παρουσίαζαν στον λαό όλα αυτά που συμφωνούσαν στα κρυφά με τους ξένους». Το πήρε επάνω του ο ίδιος ο χαλίφης. Αυτός δεν είχε αναστολές. Θα δραματοποιούσε την κατάσταση. Θα επέλεγε το πιο απομακρυσμένο ηρωικό νησί της χώρας.
Η γόνιμη λογοτεχνική φαντασία του συγγραφέα συνεχίζεται, καθώς η ιστορία εξελίσσεται και επόμενος κεντρικός ήρωας είναι ο Ζαν, ο οποίος διακρινόταν για την ευφυΐα και τις πολλές γνώσεις, το έργο τον παρουσιάζει ως βασικό πρωταγωνιστή στη συγγραφή του μνημονίου.
Στο επόμενο κεφάλαιο, όταν ο Τζο ζήτησε από τον Ζαν να αναλάβει τα οικονομικά του τόπου, εκείνος ως αντάλλαγμα ζήτησε «τον πρώτο λόγο στην πιθανή διαδοχή στη χαλιφεία των ατάκτων». Ετσι και έγινε. Το σχέδιο του Τζο έκρυβε μία κίνηση ματ. «Θα μετέθετε τη δική του ευθύνη στους πολίτες»… Η γόνιμη φαντασία του συγγραφέα και πάλι πλάθει ένα υποτιθέμενο δημοψήφισμα, ενώ το επόμενο κεφάλαιο αφορά την κυβέρνηση του τραπεζίτη, η οποία κράτησε πέντε μήνες, «αν και δεν είχε στην πραγματικότητα δική του κυβέρνηση… Ηταν φύλαρχος σε μια κυβέρνηση απρόθυμων…
Ο Τζο είχε φαλκιδεύσει την προσπάθεια…». Το πενάκι του συγγραφέα περνά στο κεφάλαιο που περιγράφει τη δίκη των κατηγορουμένων, ενώ το δικαστήριο ήταν διχασμένο για το εάν γνώριζαν ή όχι οι υπεύθυνοι όλη την αλήθεια. Στα γραπτά τεκμήρια ήταν ο χρυσόβουλος πάπυρος που είχε παραδοθεί από τον μάντη Τειρεσία και απόρρητες εκθέσεις των διοικητών των τραπεζών, του πλανητάρχη και του υπουργού Οικονομικών του Ιβάν. Ο επίλογος διατηρεί το σασπένς του έργου.
Οι πολίτες με κομπιουτεράκια στα χέρια υπολογίζουν τα ποσά που επέστρεφαν οι κλέφτες στο κράτος… «Είναι απλά ένα μυθιστόρημα πολιτική σάτιρα, σε μορφή παραμυθιού ποτισμένο με το άρωμα της ώσμωσης αυτής της περιόδου», σημειώνει ο συγγραφέας.

  • Σχετικά με το άρθρο
γράφτηκε στις 29 Νοεμβρίου 2013
in Τα νέα μας
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας