Σσσσσ… μας ακούει ο κόσμος!

Στο τέλος της δεκαετίας του ’30, σ’ ένα χωριό στους πρόποδες των Πιερίων, οι απόηχοι της Τουρκοκρατίας βούιζαν ακόμη στ’ αφτιά των μεγαλύτερων. Τα τραγούδια των ληστών αντηχούσαν πάνω στα βουνά: “Γιαγκούλα μ’ που ξεχείμασες το φετεινό χειμώνα;”»

Οι άνθρωποι φτωχοί παλεύουν με τη γη καθημερινά. Η συγγραφέας παρακολουθεί την πορεία μιας αγροτικής οικογένειας απ’ το τέλος του μεσοπολέμου ώς τις μέρες μας. Ζωντανεύει τον αγώνα για την επιβίωσή της με φόντο τον πόλεμο, την Κατοχή, τον Εμφύλιο, τα μεταπολεμικά γεγονότα.
Τα παιδιά της Μαγδαληνής, η Αθηνά, ο Χρήστος, ο Γιώργος, η Δήμητρα, η Σοφία, αναμετριούνται -ο καθένας ξεχωριστά- με τη μοίρα τους. Άλλος υποτάσσεται, άλλος παλεύει μέχρι τέλους κι άλλος λυγίζει μέσα στον ασφυκτικό κλοιό μιας κλειστής κοινωνίας που επιβάλλει το «σσσ… μας ακούει ο κόσμος». Το βιβλίο έχει πολλά λαογραφικά, ιστορικά και γλωσσολογικά στοιχεία και είναι έκδοση των εκδόσεων “Ακρίτας”.

Ένα καταπληκτικό βιβλίο το οποίο έχει αναφορές και στη Βέροια.
«Αρχόντισσα της γλώσσας» χαρακτήρισε τη συγγραφέα του βιβλίου «Σσσ…μας ακούει ο κόσμος» Ελένη Τζήκα, ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. Χρίστος Τσολάκης.

Σχετικά sites:

https://users.pie.sch.gr/elaet/eleni.htm

https://users.pie.sch.gr/elaet/interest.htm

https://durabond.ca/gdouridas/EleniTzika.html

[tags] Βέροια, Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας, ελληνική λογοτεχνία, Ελένη Τζήκα [/tags]

  • Σχετικά με το άρθρο
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας