ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ, ΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΕΡΙ ΒΛΑΧΩΝ, ΤΟΥ ΑΣΤΕΡΙΟΥ ΚΟΥΚΟΥΔΗ

Ο βραβευμένος συγγραφέας και ιστορικός ερευνητής Αστέριος Κουκούδης με τη δημόσια διαθήκη του που δημοσιεύτηκε στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης κληροδοτεί στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας το ερευνητικό υλικό περί Βλάχων και τα πνευματικά δικαιώματα επί των συγγραμμάτων του στα ελληνικά και αγγλικά.

Είναι μεγάλη τιμή για τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας να εντάξει στη συλλογή της το ερευνητικό υλικό του σπουδαίου ιστορικού ερευνητή και ταλαντούχου επιστήμονα από τη Βέροια, Αστερίου Κουκούδη. Το υλικό, το οποίο περιλαμβάνει σπάνια βιβλία για την ιστορία των Βλάχων, των Βαλκανίων και άλλα, θα ψηφιοποιηθεί και θα αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την πληρέστερη υποστήριξη ερευνητών και αναγνωστών.

Το Εφορευτικό Συμβούλιο της Βιβλιοθήκης αποφάσισε να αποδεχθεί τη δωρεά αυτή και ανέθεσε στον Διευθυντή της Βιβλιοθήκης να προχωρήσει με προτεραιότητα στη σχετικές διαδικασίες και στη συνέχεια να δρομολογηθεί η τεκμηρίωση του υλικού σύμφωνα με τους όρους που περιλαμβάνονται στη διαθήκη του εκλιπόντος συμπολίτη μας προκειμένου να είναι στη διάθεση του ερευνητικού και ευρύτερου κοινού.

Η δωρεά αυτή έρχεται να προστεθεί και να εμπλουτίσει αποφασιστικά τη συλλογή υλικού τοπικού ενδιαφέροντος που διαθέτει η Βιβλιοθήκη της Βέροιας. Σε συνδυασμό με την ψηφιακή βιβλιοθήκη ΜΕΔΟΥΣΑ που απαριθμεί πλέον έναν ικανοποιητικό αριθμό ψηφιοποιημένων τεκμηρίων αποτελούν μία σημαντική πηγή πληροφοριών για την παράδοση και τον πολιτισμό της περιοχής.

Η δωρεά αυτή αποτελεί ακόμη ένα παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους συμπολίτες μας ώστε η Βιβλιοθήκη να καταφέρει να διαδώσει και να αναδείξει αφενός οτιδήποτε έχει σχέση με την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής, αφετέρου όπως ήδη κάνει να συνεχίσει να παρέχει δωρεάν πρόσβαση στο υλικό αυτό για την ανάγκη του ερευνητικού και ευρύτερου κοινού.

Ο Αστέριος Κουκούδης, ήταν απόφοιτος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ηρακλείου Κρήτης (1984) και κάτοχος πτυχίου εξομοίωσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (2013). Έχει σπουδάσει Γεμμολογία και Χρυσοχοΐα στο Gemmological Institute of America, Santa Monica, California, USA (1989). Έχει εργαστεί σε ερευνητικό πρόγραμμα του Μουσείου του Μακεδονικού Αγώνα στη Θεσσαλονίκη (1994-97). Έχει εκδώσει 9 βιβλία με αντικείμενο τους Βλάχους και ορισμένα από αυτά έχουν μεταφραστεί και κυκλοφορούν στα αγγλικά και τη γλώσσα της Π.Γ.Δ.Μ.. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 10 επιστημονικά άρθρα με αντικείμενο την ιστορία και την κοινωνική ανθρωπολογία των Βλάχων και την ιστορία της εκπαίδευσης. Έχει κάνει σειρά παρουσιάσεων, ομιλιών και διαλέξεων με ανάλογη θεματολογία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει οργανώσει ανάλογες Εκθέσεις, στα ελληνικά και τα αγγλικά, που παρουσιάστηκαν ανά την χώρα και τις γειτονικές βαλκανικές χώρες. Εργάστηκε στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση από το 1999 και σε προγράμματα Δια Βίου Μάθησης από το 2014. Για το ερευνητικό και συγγραφικό του έργο τιμήθηκε με το βραβείο Γραμμάτων και Τεχνών της Ακαδημίας Αθηνών (1998). Το τετράτομο έργο του «Μελέτες για τους Βλάχους» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ζήτρος προλογίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος και εκ μέρους του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης ο Διευθυντής του Γιάννης Δρόσος.

  • Σχετικά με το άρθρο
γράφτηκε στις 4 Οκτωβρίου 2018
in Τα νέα μας
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας