ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΝΗΣΤΗΣΙΜΕΣ ΦΥΤ(Ε)ΙΑΣ

Καλή Σαρακοστή. Ήδη διανύουμε την πρώτη εβδομάδα της αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Η νηστεία αυστηρή (αλάδωτη), με εξαίρεση το Σάββατο και την Κυριακή, που μπορούμε να φάμε λάδι. Οι λιτές συνταγές που θα αναφέρουμε περιέχουν λάδι. Απλές, εύκολες: Κρεμμυδοκεφτέδες: 1 ή περισσότερα κεμμύδια ανάλογα με τη γεύση και τη μυρουδιά που θέλουμε να υπερισχύσει, 1 κουταλάκι γλυκού μπέκιν, 1 κουτ. γλυκ. πιπέρι κόκκινο, 1 κουτ.γλυκ. αλάτι, 1 κουτ.γλυκ.δυόσμο και αλεύρι τόσο, όσο να γίνει ένας παχύρευστος χυλός. ( Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και φρέσκα κρεμμυδάκια αν το προτιμούμε και οι αναλογίες σε πιπέρι, αλάτι δυόσμο, να είναι όπως εμείς προτιμούμε. Εγώ προτιμώ να υπερισχύει το άρωμα του δυόσμου). Βάζουμε μπόλικο λάδι σ’ένα βαθύ (κατά προτίμηση αντκολλητικό) τηγάνι, ( να ζεσταθεί καλά το λάδι) και με μια μικρή κουτάλα, παίρνουμε από το χυλό και τηγανίζουμε (μικρά πιτάκια-λαγγίτες). Μόλις ροδίσουν και από τις δύο μεριές, βγάζουμε τους κρεμμυδοκεφτέδες και τους τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί. Σερβίρονται ζεστοί, αλλά και κρύοι είναι το ίδιο νόστιμοι. Κολοκυθοκεφτέδες: 1 κρεμμύδι, δυόσμο,  αλάτι, ένα κουτ. γλυκ.μπέκιν, 2-3 κολοκυθάκια και αλεύρι όσο πάρει για να γίνει ένας παχύρευστος χυλός όπως και στους κρεμμυδοκεφτέδες. ( Σ’αυτή τη συνταγή μπορούμε να βάλουμε και τυρί όσο θέλουμε κι ένα αυγό ίσως, όταν δεν είναι περίοδος νηστείας). Τηγανίζουμε όπως τους κρεμμυδοκεφτέδες. Καλή επιτυχία!

[Tags] Βέροια, Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας,  Σαρακοστή, νηστεία, μαγειρική, φυτιώτικες συνταγές[/Tags]

  • Σχετικά με το άρθρο
γράφτηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2010
in Από τη συλλογή μας, Τα νέα μας
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας