ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙΑ

Στη νιγηριανή φυλή των Ίμπο, ο Οκόνκουο είναι σεβαστός. Δυναμικός –έως βίαιος–, αυτοδημιούργητος, περήφανος, ενσαρκώνει τις αξίες ενός πολιτισμού όπου νόμος είναι οι παραδόσεις της φυλής. Σαν ήρωας αρχαίας τραγωδίας, ο Οκόνκουο γραπώνεται από την εξουσία που έχει πάνω στην οικογένειά του και στη φυλή, γιατί αδυνατεί να αποδεχτεί το μύχιο φόβο του για την αποτυχία και την αδυναμία, ένα φόβο που τον βασάνιζε σε όλη του τη ζωή, με ενδεχόμενο να ακυρώσει την ίδια του την ύπαρξη. Μια σειρά ατυχών περιστατικών τον υποχρεώνει σε εξορία· αυτό ορίζουν οι απαράβατοι νόμοι, κι εκείνος, πρώτος απ’ όλους, οφείλει να τους σεβαστεί. Όταν όμως φτάνει η στιγμή που του επιτρέπεται να επιστρέψει, ο Οκόνκουο βρίσκεται αντιμέτωπος με μια νέα πραγματικότητα: οι Ευρωπαίοι έχουν φτάσει στο χωριό, οι ιεραπόστολοι έχουν φέρει το διχασμό, όλα έχουν αλλάξει, τα πάντα γίνονται κομμάτια κι ο Οκόνκουο αγανακτεί, αγωνίζεται, μα έχει χάσει κάθε ελπίδα σε μια κοινωνία που δεν αναγνωρίζει πλέον.

Το βιβλίο έχει γράψει ο Νιγηριανός συγγραφέας Τσινούα Ατσέμπε και είναι από τις εκδόσεις Λιβάνη.

Ο Τσινούα Ατσέμπε γεννήθηκε το 1930 και μεγάλωσε σε μια χριστιανική οικογένεια ευαγγελιστών στο χωριό Ογκίντι στην ανατολική Νιγηρία. Σπούδασε Ιατρική και Λογοτεχνία και στη συνέχεια άρχισε να εργάζεται στο ραδιόφωνο. Η καριέρα του τερματίστηκε ξαφνικά το 1966, όταν παραιτήθηκε από τη θέση του κατά τη διάρκεια των εθνικών αναταραχών και των σφαγών που οδήγησαν στον Πόλεμο της Μπιάφρα. 
Η ακαδημαϊκή του καριέρα ξεκίνησε το 1967 στο Πανεπιστήμιο της Νιγηρίας, όπου το 1985 ανακηρύχΘηκε επίτιμος καθηγητής. Δίδαξε επίσης στα πανεπιστήμια της Μασαχουσέτης και του Κονέκτικατ. Έχει λάβει πάνω από είκοσι τιμητικά διδακτορικά από πανεπιστήμια της Βρετανίας, των ΗΠΑ, του Καναδά και της Νιγηρίας. Το 1987 του απονεμήθηκε το ανώτερο βραβείο που μπορεί να λάβει κανείς στη Νιγηρία για τα πνευματικά του επιτεύγματα, το Εθνικό Βραβείο Διάκρισης.  Ζει στις ΗΠΑ και διδάσκει στο Κολέγιο Μπαρντ.
Είναι παντρεμένος και έχει τέσσερα παιδιά.

ΒΡΑΒΕΙΟ MAN BOOKER INTERNATIONAL 2007

Διαβάστε ακόμη από Αφρικάνους συγγραφείς

Adichie , Chimamanda Ngozi  Μενεξεδένιος ιβίσκος 
Εκδ. Ψυχογιός , 2004
Barbery , Muriel

————————————
Η κομψότητα του σκαντζόχοιρου                    
Εκδ. Σύγχρονοι Ορίζοντες , 2008

————————————
Coetzee , J. M.  
Ενας αργός άνθρωπος 
Εκδ.  Μεταίχμιο , 2005

———————————–
 Dangor , Achmat 
Πικροί καρποί 
Εκδ. Μίνωας , 2004
Υποψήφιο για το βραβείο Booker 2004

———————————-

Djebar , Assia
Σουλτάνα σκιά 
Εκδ. Κέδρος , 2006

———————————-
 Galgut , Damon 
Ο καλός γιατρός  
Εκδ.  Ωκεανίδα , 2005

[tags]Βέροια, Βιβλιοθήκη Βέροιας, πολιτισμός Αφρικάνικος, Αφρικάνικη λογοτεχνία, Chinua Achebe [/tags]

  • Σχετικά με το άρθρο
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας