Το βασίλειό μου για ένα βιβλίο

Το βιβλίο του Άλαν Μπένετ “Το βασίλειό μου για ένα βιβλίο”  Εκδ. Μεταίχμιο, 2009 είναι ένα μικρό λογοτεχνικό διαμαντάκι.
Μοιάζει μ’ ένα “παραμύθι για μεγάλους”, με κεντρική ηρωίδα μια βασίλισσα. Όχι μια φανταστική βασίλισσα, αλλά (παρ’ όλον ότι δεν αναφέρεται τ’ όνομά της) την ίδια τη βασίλισσα της Αγγλίας. Μια μέρα η βασίλισσα, εντελώς τυχαία, συναντά την κινητή βιβλιοθήκη του δήμου του Ουέσμινστερ, δανείζεται ένα βιβλίο και ανακαλύπτει τη γοητεία του διαβάσματος. Όσο διαβάζει τόσο περισσότερο μαγεύεται. Δεν μπορεί να πάει πουθενά χωρίς να έχει μαζί της ένα βιβλίο. Ακόμα κι όταν διασχίζει τους δρόμους του Λονδίνου στην κλειστή της άμαξα, χαιρετάει με το ένα χέρι και στο άλλο κρατάει ένα αθέατο βιβλίο και διαβάζει!
Αυτή όμως η καινούρια συνήθεια αρχίζει να γίνεται ενοχλητική για τους γύρω της. Προσπαθεί να τη διαδώσει και στους άλλους, δανείζει βιβλία στον πρωθυπουργό της και μάλιστα τον ρωτάει ύστερα γι’ αυτά, αργεί στα ραντεβού της, ακόμη και τα σκυλιά της δυσανασχετούν, γιατί όταν τα βγάζει περίπατο δεν παίζει πια μαζί τους, αλλά κάθεται σ’ ένα παγκάκι και διαβάζει.
Το περιβάλλον της έχει φθάσει σε απόγνωση, δεν ξέρουν τι να κάνουν. Απομακρύνουν από κοντά της ένα νεαρό που από τα μαγειρεία όπου δούλευε τον προσέλαβε ως γραφέα της λόγω της αγάπης του για τη λογοτεχνία, ζητούν τη συμβουλή ενός υπέργηρου λόρδου που είχε υπηρετήσει για δεκαετίες τα ανάκτορα κι όταν τη βλέπουν να κρατά σημειώσεις υποψιάζονται ότι πάσχει από Αλτσχάιμερ!
Ένα βιβλίο απολαυστικό, διασκεδαστικό, όπου εκτός από τη σάτιρα της αγγλικής αυλής δεν λείπουν και τα σύντομα, αλλά καίρια και αιχμηρά κάποτε σχόλια γύρω από τους συγγραφείς και το έργο τους. Στη Μ. Βρετανία το βιβλίο πούλησε περισσότερα από 200.000 αντίτυπα, στις ΗΠΑ 60.000, στην Ιταλία 70.000, στη Γερμανία ξεπέρασε τα 100.000 αντίτυπα. Μεταφράζεται σε 24 γλώσσες ενώ παντού η υποδοχή της κριτικής είναι αποθεωτική.

[tags] Βέροια, Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας, Αλαν Μπέκετ, μυθιστόρημα, βασίλισσα, βιβλίο , λογοτεχνία, Κινητή Βιβλιοθήκη [/tags]

  • Σχετικά με το άρθρο
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας