“Το διαμαντένιο Άλφα”

Το μυθιστόρημα Το διαμαντένιο Άλφα των εκδόσεων Ελληνικά Γράμματα παρουσιάζεται αύριο στη Βιβλιοθήκη.
Η συγγραφέας του Νόρα Πυλόρωφ-Προκοπίου γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη, εργάστηκε ως καθηγήτρια γερμανικής γλώσσας στο Ινστιτούτο Γκαίτε και επίσης ασχολήθηκε με τη μετάφραση και τη διδασκαλία της. Στο συγγραφικό έργο της συγκαταλέγεται και μια συλλογή διηγημάτων, που εκδόθηκε το 2004 από τον Ιανό και φέρει τον τίτλο Καθρέπτες θαμποί. Τέσσερις ιστορίες και μια αληθινή.
Στο νέο της βιβλίο, που το Μάη του 2008 γνώρισε την έβδομή του έκδοση, η ιστορία εμπλέκεται με τη μυθοπλασία, οι προσωπικές επιθυμίες με τους κοινωνικούς συμβιβασμούς, μέσα από τις ζωές οκτώ γυναικών μιας οικογένειας στη Θεσσαλονίκη, τεσσάρων γενεών, από τους Βαλκανικούς πολέμους ως τη Δικτατορία.
Στο μυθιστόρημα Το διαμαντένιο Άλφα χαρτογραφείται το γυναικείο σύμπαν, σκιαγραφείται η γυναικεία ταυτότητα. Ποιοι θα ήταν καταλληλότεροι να μιλήσουν γι΄ αυτό, παρά καταξιωμένες γυναικείες προσωπικότητες της πόλης μας! Η δήμαρχος Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου-Γεωργιάδου, η ζωγράφος Φωτεινή Χαμιδιελή (που εκθέτει 16 έργα της και παρουσιάζει μια ψηφιακή ιστορία βασισμένη σε αυτά) και η φιλόλογος Ολυμπία Τσιμπορογιάννη θα είναι οι ομιλήτριες της αυριανής εκδήλωσης.
Τι να σημαίνει όμως αυτό το διαμαντένιο άλφα, που ενέπνευσε τον τίτλο του μυθιστορήματος; Θα είμαστε αύριο στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης, για να το μάθουμε.

[tags] Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, Βέροια, Νόρα Πυλόρωφ-Προκοπίου, Το διαμαντένιο Άλφα [/tags]

  • Σχετικά με το άρθρο
γράφτηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2009
in Από τη συλλογή μας, Τα νέα μας
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας