Το καλοκαίρι δίχως άντρες

kll

 

 

 

 

 

 

Στα καλά καθούμενα, ο από τριακονταετίας σύζυγός σου σου ζητάει να κάνετε μια ανάπαυλα στον γάμο σας, για να απολαύσει το πάθος του για μια νεαρή Γαλλίδα. Τι κάνεις εσύ:
α) Υποθέτεις ότι είναι μια περαστική περιπέτεια και πας με τα νερά του;
β) Δηλώνεις έξαλλη τη διάλυση του γάμου σας;
γ) Καταρρέεις;
δ) Αποσύρεσαι σ’ ένα ασφαλές καταφύγιο και ανασυντάσσεις τις δυνάμεις σου;

Η Μία Φρέντρικσεν καταρρέει στην αρχή, μετά μετακομίζει για το καλοκαίρι σε μια μικρή πόλη της Μινεσότα όπου πέρασε τα παιδικά της χρόνια. Εκεί μαίνεται κι αφρίζει, και θρηνεί για την κακοτυχία της ως παρατημένη σύζυγος. Σταδιακά όμως, παρασύρεται από τη ζωή των ανθρώπων γύρω της: τη μητέρα της και τις φιλενάδες της, μια παρέα από δυναμικές χήρες· τη νεαρή γειτόνισσά της που έχει δύο μικρά παιδιά κι έναν φωνακλά, εριστικό σύζυγο· και τις διαβολικές έφηβες στις οποίες κάνει ένα σεμινάριο ποίησης.

Προκλητικό, καυστικό και εξαιρετικά ευφυές, το “Καλοκαίρι δίχως άντρες” είναι μια απολαυστική ολοζώντανη ιστορία που μιλάει για τις γυναίκες και τα κορίτσια, τον έρωτα και τον γάμο, και τον πανάρχαιο πόλεμο ανάμεσα στα φύλα.

Το καλοκαίρι δίχως άντρες : μυθιστόρημα / Σίρι Χούστβεντ.  Αθήνα : Πατάκης, 2012.  262σ. ; 21εκ

 

Η Siri Hustvedt γεννήθηκε στο Νόρθφιλντ της Μιννεσότα το 1955, από Νορβηγίδα μητέρα και Αμερικανό πατέρα. Σπούδασε ιστορία και λογοτεχνία και ξεκίνησε τη διαδρομή της στα γράμματα δημοσιεύοντας ποιήματα στο Paris Review το 1981. Θεωρείται μια από τις πιο ρωμαλέες φωνές της σύγχρονης αμερικανικής πεζογραφίας. Έχει εκδώσει μια ποιητική συλλογή με τίτλο “Reading to You”, τρία μυθιστορήματα, τα “The Blindfold”, 1992 (ελλ. τίτλος: “Η τυφλόμυγα”, Scripta, 1997), που μεταφράστηκε αμέσως σε οκτώ γλώσσες, “The Enchantment of Lily Dahl” (ελλ. τίτλος: “Το μυστικό της Λίλυ Νταλ”, Scripta, 1998) και “What I Loved”, που τιμήθηκε με το βραβείο βιβλιοπωλών του Κεμπέκ το 2003, καθώς και τη συλλογή δοκιμίων “Yonder”. Δύο νέες συλλογές δοκιμίων εκδόθηκαν στο 2005: “Mysteries of the Rectangle” (θεωρία της τέχνης) και “A Plea to Eros”. Το βιβλίο της “The Summer without Men” κυκλοφόρησε στα αγγλικά το 2011 και μεταφράζεται με μεγάλη επιτυχία σε 26 γλώσσες. Ζει στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης με τον άντρα της, τον συγγραφέα Πωλ Ώστερ και τα δύο παιδιά τους.

 

 

  • Σχετικά με το άρθρο
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας