ΤΟ ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Επιβλητικό, μοντέρνο, πλήρως εξοπλισμένο, υπερσύχρονο, φωτεινό, λαμπερό, πεντακάθαρο, φιλικό στους επισκέπτες του, εμπνευσμένο: όλα αυτά και άλλα πολλά και καλά χαρακτηρίζουν το νέο μουσείο της Ακρόπολης Αθηνών το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί τον Ιούνιο του 2009. Το μουσείο στεγάζει κάθε αντικείμενο που έχει βρεθεί πάνω στον ιερό βράχο της Ακροπόλεως και στους πρόποδεςτου καλύπτοντας μία ευρεία χρονική περίοδο από την Μυκηναϊκή περίοδο έως την Ρωμαϊκή και Παλαιοχριστιανική Αθήνα. Βρίσκεται πάνω στον αρχαιολογικό χώρο Μακρυγιάννη και τις ανασκαφές του χώρου αυτού μπορεί να βλέπει ο επισκέπτης αφού το κτίριο στηρίζεται σε υπερυψωμένους πυλώνες (σχέδιο του γαλλοελβετού αρχιτέκτονα Μπερνάρ Τσουμί). Επιβλητικές στέκονται στο κέντρο του μουσείου οι πέντε Καρυάτιδες οι οποίες προκαλούν δέος στον επισκέπτη. Η έκτη Καρυάτιδα απουσιάζει και θα έλεγε κανείς ότι οι υπόλοιπες πέντε περιμένουν στωικά την επιστροφή της μαζί με τα υπόλοιπα “ελγίνεια μάρμαρα” από το βρετανικό μουσείο, για να πάρουν τη θέση τους στον χώρο που έχει ειδικά διαμορφωθεί γι αυτά. Είναι ένας χώρος τον οποίο κάθε Έλληνας θα πρέπει να επισκεφθεί όχι μόνο γιατί τα μουσεία είναι σχολεία,  αλλά και γιατί εκεί θα δει την κληρονομιά του και θα βιώσει έντονα το αίσθημα της υπερηφάνειας και της απώλειας μαζί. Υπερηφάνεια γι αυτό που κάποτε οι έλληνες υπήρξαν και απώλεια γι αυτό που σήμερα θα έπρεπε να είναι αλλά δεν είναι.

 

 

 

Στη βιβλιοθήκη οι αναγνώστες μπορούν να βρουν πολλά και ποικίλα βιβλία γύρω από την Ιστορία, τον Παρθενώνα, την Αθήνα, την Αρχαία Ελλάδα.Ενδεικτικά αναφέρονται τα παρακάτω:

  •  Αθήνα: ένα όραμα του κλασικισμού του καθηγητή Αλέξανδρου Παπαγεωργίου Βενετά     (Εκδόσεις Καρπόν)
  • Ο Παρθενώνας και η ακτινοβολία του στα νεώτερα χρόνια  ( επιμέλεια Παναγιώτης Τουρνικιώτης -Εκδόσεις Μέλισσα)
  • Η Αθηναϊκή Δημοκρατία του Μ.Β. Σακελλαρίου ( Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης )

   

[tags] Βέροια, Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας, Νέο Μουσείο Ακρόπολης, Ακρόπολη, Μπερνάρ Τσουμί, Καρυάτιδες, Ελγίνεια Μάρμαρα, Ελλάδα Ιστορία, Πολιτιστική Κληρονομιά [/tags]

  • Σχετικά με το άρθρο
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας