Το CERN και η αναζήτηση της νέας Φυσικής : μία εξαιρετική εκδήλωση στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας

(κάντε κλικ πάνω στη φωτογραφία για να δείτε το φωτογραφικό άλμπουμ της εκδήλωσης)

“Τι είναι το Μποζόνιο Χιγκς; Ποιά είναι τα παράλληλα σύμπαντα, τα υπερσυμμετρικά σωματίδια, τα φερμιόνια, τα μποζόνια, τα μιόνια, τα πρωτόνια, η αντιύλη; Πώς όλα αυτά σχετίζονται με την καθημερινότητά μας;

Αυτές και άλλες πολλές απορίες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με διακεκριμένους επιστήμονες, όσοι βρέθηκαν στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας, το Σάββατο 27 Αυγούστου 2016.

Μία ξεχωριστή  πρωτοβουλία της βεροιώτισσας κας Γιώτας Φωκά, Φυσικού και ερευνήτριας στο CERN, να δώσει αυτή τη μοναδική  ευκαιρία στους ανθρώπους της πόλης να γνωρίσουν το CERN, το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο στον κόσμο και τα πεδία δραστηριοτήτων του. Μαζί της η κα Χριστίνα Κουρκουμέλη, καθηγήτρια Φυσικής στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών, επίσης συνεργάτιδα του CERN.

Παρουσιάστηκαν τα πειράματα που γίνονται στο ερευνητικό κέντρο και σχετικές με αυτά εκπαιδευτικές δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχαν παιδιά και ενήλικες, έγιναν προβολές ενημερωτικών εκπομπών και διανεμήθηκε έντυπο υλικό.

Στην απογευματινή εκδήλωση ο Καθ. Εμμανουήλ Τσεσμελής έδωσε διάλεξη με θέμα «Το CERN και η αναζήτηση της νέας Φυσικής». Ο καθηγητής Εμμανουήλ Τσεσμελής,  που απάντησε και σε ερωτήσεις του κοινού, είναι υπεύθυνος των Διεθνών Σχέσεων του CERN και Επισκέπτης Καθηγητής της Φυσικής των Στοιχειωδών Σωματιδίων και Επιταχυντών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Επιπλέον η συλλογή της Δημόσιας Βιβλιοθήκης, εμπλουτίστηκε με ξεχωριστές εκδόσεις που έχουν σκοπό τη γνωριμία του αναγνωστικού κοινού με το CERN, ευγενική προσφορά της κας Γιώτας Φωκά.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική οικονομική υποστήριξη της ΕΛΜΕ Ν. Ημαθίας και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.

  • Σχετικά με το άρθρο
γράφτηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2016
in Τα νέα μας
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας