ΦΥΤΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ

 Όταν αναφερόμαστε σε φυτιώτικες συνταγές, σαφώς δεν διεκδικούμε πατρότητα ή μητρότητα ή ό τι άλλο. Δημοσιεύουμε συνταγές της Φυτιάς, τις οποίες χρησιμοποιούν οι φυτιώτισες εδώ και εκατό σχεδόν χρόνια. Σαν ορεινό χωριό και άρα αποκομμένο (παλιότερα) από την πόλη , είναι φυσικό κάποιες συνταγές να είναι αυθεντικές. Ίσως και όχι. Με την πάροδο του χρόνου προφανώς έχουν υποστεί αλοιώσεις και επίσης η κάθε νοικοκυρά μαγειρεύει την κάθε συνταγή κατά την προτίμησή της και τη γεύση της. Στην αρχή το χωριό είχε επικοινωνία πιο πολύ με το διπλανό Αρκοχώρι και λίγο με τα χωριά Τρίλοφο και Πατρίδα. Έτσι είναι φυσικό να είναι σχετικά περιορισμένο το διαιτολόγιο, όχι μόνο λόγω ελλείψεως νέων συνταγών αλλά και προϊόντων. Το χωριό είχε μια αναγκαστική αυτάρκεια. Έτσι η κάθε νοικοκυρά μαγείρευε ανάλογα με το τί είχε στο κελλάρι της (αλεύρι, σουσάμι,τραχανά ,τυριά κ.λ.π.), ή στην αυλή της (λαχανικά , κότες, κατσίκες κ.λ.π.). Αναγκαζόταν λοιπόν να είναι εφευρετική για να κάνει κάτι διαφορετικό και θελκτικό, ιδιαίτερα για τα κακομαθημένα παιδάκια. Αλοιώς έμενε στα ίδια. Μ’αυτό το σκεπτικό θα δημοσιεύσουμε και τις πιο απλές και λιτές συνταγές με και προφανώς  σε κάποιους θα θυμίσουμε παλιές ”γλυκιές” εποχές , σε άλλους στερημένες (από υλικά αγαθά) εποχές και κάποιοι θα μπουν στη διαδικασία της σύγκρισης (τότε και τώρα). Ξυδάρμη: 3 σκελίδες σκόρδο κοπανισμένο, αλάτι, ξύδι και νερό. Ανακατεύουμε και είναι μία δροσιστική, τονωτική σουπίτσα. Η δοσολογία πάντα ανάλογα με τα υπάρχοντα υλικά. Αυτή τη σουπίτσα την έτρωγαν το καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια του θερισμού.Να τρως ξυδάρμη και να θερίζεις! Για σκεφτείτε το. 

Καρυδοπάπαρα: κοπανισμένα καρύδια και λίγο σκόρδο κι αλάτι. Ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό και γίνεται μια δυναμωτική νηστήσιμη σουπίτσα, όπου ρίχνουμε το ψωμί ( παλιό, σκληρό), μουλιάζει και το τρώμε. Με τα ίδια υλικά ,αλλά χωρίς νερό και ψωμί κάνουμε τους νηστήσιμους επίσης καρυδοκεφτέδες.

Κρασοπάπαρα: Νερό, κρασί, ζάχαρη και ψωμί. Ανακατεύουμε τα τρία πρώτα και βουτάμε το ψωμί. ( είναι ένα καλό πρωινό).

[Tags]Βέροια, Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας, Φυτειά-Φυτιά, μαγειρική, φυτιώτικες συνταγές [/Tags]

  • Σχετικά με το άρθρο
γράφτηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2010
in Τα νέα μας
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας