Χρειάζονται οι Βιβλιοθήκες σήμερα ;

δανείζοντας υλικό από τη συλλογή μας

φωτο: δανείζοντας υλικό από τη συλλογή μας

Με αυτό τον τίτλο δημοσιεύει το σημερινό Βήμα, στο ένθετό του, Βήμα Ιδεών, ένα άρθρο μου για τις βιβλιοθήκες. Μου αρέσει κα ξαναβάζω εδώ μία μικρή παράγραφο, από αυτό το άρθρο, που συνοψίζει την προσωπική μου γνώμη μετά από αρκετά χρόνια δουλειάς σαυτό τον χώρο για το μέλλον των Βιβλιοθηκών.
“Οι Βιβλιοθήκες δεν είναι «ιερές αγελάδες». Ούτε, άλλωστε, ζούμε στις Ινδίες. Κατά συνέπεια, δε χρειάζεται να τις αντιμετωπίζουμε με δέος ή να τις συμπαθούμε. Αυτό που έχουν ανάγκη είναι να γίνουν πιο ελκυστικές μήπως και μας γίνουν απαραίτητες. Πιθανόν, πάλι να πρέπει να τις εξαφανίσουμε τελικά, αν πιάνουν χώρο δίχως λόγο. Πρέπει να πώ και έχει ιδιαίτερη σημασία ότι σε μεγάλο βαθμό το περιεχόμενο του άρθρου αυτού καθρεφτίζει τις συζητήσεις που είχα κατά διαστήματα με τους Μανώλη Γαρυφάλλου, τη Ράνια τη Σιάτρη και τον Δημήτρη τον Πρωτοψάλτου. Και οι τρείς τους νέοι διδάκτορες με πολλές ενδιαφέρουσες ιδέες και απόψεις. Χρειαζόμαστε φρέσκιες ιδέες, είμαι σίγουρος ότι οι νέοι επαγγελματίες του χώρου αλλά και οι νέοι άνθρωποι γενικά μπορούν να προσφέρουν πολλά αρκεί να ανοίξουμε μαζί τους κανάλια επικοινωνίας και να μη φοβηθούμε να πειραματισθούμε. Αυτά τα λίγα για το άρθρο, διαβάστε το αν έχετε χρόνο και διάθεση και γιατί όχι σχολιάστε το στις σελίδες του Βήματος ιδεών ή και εδώ ακόμη σαυτό το ιστολόγιο.
Αυτές τις ημέρες κυκλοφορεί επίσης το νέο τεύχος της έκδοσης του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης με τίτλο “Οι Δημόσιες Βιβλιοθήκες….Κινούνται”. Η έκδοση αυτή απευθύνεται στο σύνολο των Δημοσίων και Δημοτικών Βιβλιοθηκών. Το τέυχος που κυκλοφόρησε περιλαμβάνει ύλη από τις Δημόσιες Βιβλιοθήκες, που συμμετέχουν στο έργο των Κινητών Βιβλιοθηκών (ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ) Μπορείτε να διαβάσετε και μία παρουσίαση της Βιβλιοθήκης μας που αν και δεν είναι τελείως επικαιροποιημένη (το άρθρο στάλθηκε για δημοσίευση πριν ένα χρονο περίπου) όμως δίνει συνοπτικά με εύλυπτο τρόπο την ιστορία μας, τις υπηρεσίες που προσφέρουμε και τις δράσεις μας.
Τέλος, μόλις κυκλοφόρησε και το ηλεκτρονικό περιοδικό Συνεργασία (τεύχος 3, Οκτώβριος 2007). Μεταξύ των άρθρων του υπάρχει και ένα για τα blogs και τη χρήση τους στς βιβλιοθήκες. Στο άρθρο αυτό υπάρχει αναφορά και στο blog της βιβλιοθήκης μας που πράγματι εγκαινιάστηκε σαν blog των κινητών βιβλιοθηκών στην αρχή, τον Οκτώβριο που μας πέρασε στη διεύθυνση https://www.libver.gr/kinitesblog και στη συνέχεια εξελίχθηκε σε blog της Βιβλιοθήκης. ‘Οπως τουλάχιστον αναφέρουν οι συγγραφείς του άρθρου είμαστε η δεύτερη ελληνική βιβλιοθήκη με δικό της blog. Θα έλεγα η πρώτη Βιβλιοθήκη στη χώρα μας με blog στην ελληνική γλώσσα αφού αυτό της βιβλιοθήκης Blegen της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών στην Αθήνα, που εγκαινιάστηκε πέρσι τον Οκτώβριο είναι στα αγγλικά. Η πρωτιές πάντα δημιουργούν μεγαλύτερες ευθύνες και γι’ αυτό εμείς στη Βιβλοθήκη της Βέροιας πάντα τις επιδιώκουμε!!!

δουλεύοντας στους υπολογιστές

φωτο: δουλεύοντας στους υπολογιστές στον 1ο όροφο
  • Σχετικά με το άρθρο
γράφτηκε στις 2 Νοεμβρίου 2007
in Απόψεις του Διευθυντή
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας