Ώρα για σπορά

Εαρινή ισημερία αυτή την εβδομάδα, επίσημη δηλαδή έναρξη της άνοιξης. Είναι ο κατάλληλος καιρός πλέον για την φύτευση των καλοκαιρινών λαχανόκηπων, ασχολία που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. Η βιβλιοθήκη μας έχει μια σειρά από πρακτικούς οδηγούς λαχανοκομίας που απευθύνονται στον οικιακό καλλιεργητή, καθώς και πιο ακαδημαϊκά βιβλία λαχανοκομίας για όποιον θέλει να εμβαθύνει στο ζήτημα. Θα σας παρουσιάσουμε σήμερα ενδεικτικά κάποιους από τους οδηγούς:

Ημερολόγιο καλλιέργειας λαχανικών και φρούτων : ένα ημερολόγιο των εργασιών που χρειάζεται ένας λαχανόκηπος με περισσότερες από 300 φωτογραφίες κια 80 τεχνικές βήμα προς βήμα / Jonathan Edwards και Peter McHoy, Αθήνα : Βασδέκης, 2007, 144σ. : εικ. ; 24εκ.

– Ο,τι χρειάζεται να γνωρίζετε σχετικά με την καλλιέργεια λαχανικών, φρούτων και βοτάνων για οικιακή χρήση.

– Σαφείς διευκρινήσεις των εργασιών, βήμα-βήμα, συμπεριλαμβανομένων της προετοιμασίας του εδάφους, της σποράς, της μεταφύτευσης των φιντανιών, της συγκομιδής και της αποθήκευσης των λαχανικών, της καλλιέργειας και της καθοδήγησης της ανάπτυξης των οπωροφόρων δέντρων, καθώς επίσης
της λίπανσης και του ποτίσματος του θερμοκηπίου.

– Παρουσίαση έξυπνου προγραμματισμού για κάθε κηπουρική περίοδο – άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο και χειμώνα.

– Το τμήμα του βιβλίου «Εργασίες εν συντομία» προσφέρει έναν χρήσιμο κατάλογο για τον έλεγχο των εργασιών καθ’ όλη τη διάρκεια του κηπουρικού έτους.

– Ένας πλήρης, πρακτικός οδηγός που εμπνέει τόσο τους αρχάριους όσο και τους έμπειρους κηπουρούς να δημιουργήσουν και να απολαύσουν ένα υπέροχο παρτέρι λαχανικών και φρούτων.

Λαχανικά από τα χέρια σας : ημερολόγιο με πρακτικές συμβουλές / Ταξιάρχης Ανδριτσόπουλος / Σωτήρης Πορέβης, Αθήνα : Αθ.Σταμούλης, 2011, 190σ. : εικ. ; 24εκ.

Το απόλυτο εργαλείο για όσους θέλουν να ασχοληθούν με την ερασιτεχνική λαχανοκομία είναι επιτέλους εδώ! Ο Ταξιάρχης Ανδριτσόπουλος με τον Σωτήρη Πορέβη μάς παρουσιάζουν ένα χρηστικό βιβλίο, γραμμένο με γνώμονα τις ιδιαίτερες καλλιεργητικές συνθήκες στην Ελλάδα, το οποίο θα συντροφεύσει την προσπάθειά μας να καλλιεργήσουμε τα δικά μας λαχανικά στον κήπο ή ακόμα και στη βεράντα μας.

Γιατί όμως να μπούμε στη διαδικασία να παιδευόμαστε ποτίζοντας και σκαλίζοντας; Γιατί πολύ απλά έτσι μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα. Και τελικά κάνουμε και οικονομία. Εξ άλλου δε χρειάζεται να γίνει κανείς προμηθευτής κάποιου σούπερ μάρκετ. Βάζοντας 5-10 μαρούλια σε μια ζαρντινιέρα, λίγα σποράκια ρόκας σε μια άλλη, δυο βασιλικούς, η παραγωγή που θα πάρουμε θα φτάνει για μια-δυο σαλάτες, 3-4 μακαρονάδες με σάλτσα πέστο και ίσως περισσέψουν και λίγα μαρουλόφυλλα για τα σάντουιτς.

Δεν υπάρχει πιο ευχάριστο συναίσθημα από το να παίρνεις την παραγωγή σου και να την πηγαίνεις θριαμβευτικά κατευθείαν στο τραπέζι σου. Δοκιμάστε και θα δείτε!

Πώς να χρησιμοποιήσετε το βιβλίο αυτό:

Μελετήστε αρχικά τις πρώτες σελίδες που περιέχουν πληροφορίες για την εγκατάσταση του λαχανόκηπου και τη φροντίδα του. Στη συνέχεια διαλέξτε λαχανικά από το δεύτερο μέρος όπου παρουσιάζονται με αλφαβητική σειρά. Ξεκινήστε τις εργασίες με σύμβουλο το ημερολόγιο εργασιών ανά μήνα. Αν αντιμετωπίσετε κάποιες ασθένειες, συμβουλευτείτε τον αντίστοιχο πίνακα.

Το εγχειρίδιο του τεμπέλη κηπουρού : για έναν τέλειο λαχανόκηπο χωρίς κόπο / Linda Tilgner, Αθήνα : Ψύχαλος, 2008, 177σ. : εικ. ; 20εκ.

Ποιος είναι ο τεμπέλης κηπουρός;
Όποιος θέλει να απολαμβάνει τη χαρά της κηπουρικής, χωρίς όμως να πρέπει να αφιερώνει ατελείωτες ώρες στον κήπο του. Δηλαδή, όλοι μας!

Σε αυτό το πρακτικό εγχειρίδιο η συγγραφέας Linda Tilgner προτείνει εκατοντάδες τεχνικές και κόλπα για να γλιτώνετε πολύτιμο χρόνο στον κήπο σας χωρίς αυτό να υποβαθμίζει την ποσότητα και την ποιότητα της σοδειάς σας.
Θα βρείτε ιδέες και οδηγίες για τον σχεδιασμό του λαχανόκηπου, την προετοιμασία του εδάφους, τη σπορά, τη ζιζανιοκτονία, τη φυτοπροστασία και τη συγκομιδή που σκοπό έχουν να αυξήσουν την απόλαυση της κηπουρικής, μειώνοντας τον χρόνο που της αφιερώνετε.

  • Σχετικά με το άρθρο
γράφτηκε στις 19 Μαρτίου 2013
in Από τη συλλογή μας
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας