145 χρόνια μετά

Καλό μήνα!

Εκδίδεται την 1η Οκτωβρίου του 1867 ο πρώτος τόμος του έργου του Καρλ Μαρξ: “Το Κεφάλαιο” (πηγή: www.sansimera.gr). 145 χρόνια μετά το βιβλίο τυγχάνει καθολικής αναγνώρισης ως ένα από τα 5 καλύτερα συγγράματα για την ανάλυση και την κατανόηση της καπιταλιστικής οικονομίας. Πέρα όμως από ένα επιστημονικό σύγγραμα το βιβλίο αυτό, αλλά κυρίως ο συγγραφέας και η δράση του συνεχίζουν να προκαλούν έριδες, να συγκινούν ή να οργίζουν.

Οι τόμοι του βιβλίου που έχουν εκδοθεί στα ελληνικά βρίσκονται διαθέσιμοι στα ράφια της Δημόσιας βιβλιοθήκης Βέροιας. Ένα ακόμα βιβλίο που θα φροντίσει για μια εισαγωγή στο έργο και τον συγγραφέα του είναι και το εξής:

Francis Wheen: “Μαρξ το κεφάλαιο : η βιογραφία ενός ημιτελούς αριστουργήματος”, Αθήνα : Ελληνικά Γράμματα, 2006, 169 σελ. 

«Οι φιλόσοφοι έχουν ερμηνεύσει τον κόσμο με διάφορους τρόπους. Το θέμα όμως είναι να τον αλλάξουν», έγραφε ο Καρλ Μαρξ το 1845. Εδώ βρίσκεται η ουσία του “Das Kapital”, αυτής της συναρπαστικής περιγραφής του καινούργιου καπιταλιστικού κόσμου της Βικτοριανής εποχής, οι ιδέες του οποίου έμελλε να επηρεάσουν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων και να μεταβάλουν τον ρου της παγκόσμιας ιστορίας. Σε αυτό το βιβλίο ο Francis Wheen αφηγείται με ζωηρές λεπτομέρειες την εικοσάχρονη προσπάθεια του Μαρξ να ολοκληρώσει το ημιτελές αριστούργημα του. Το “Κεφάλαιο” γεννήθηκε σε ένα διαμέρισμα δύο δωματίων στο Σόχο, εν μέσω πολιτικών φιλονικιών και μιας προσωπικής τραγωδίας. Ο πρώτος τόμος δημοσιεύτηκε το 1867, μετά σιωπηρών επαίνων, αλλά μόνο μετά τον θάνατο του Μαρξ θα επηρέαζε σημαντικά στοχαστές, συγγραφείς και επαναστάτες, από τον Τζορτζ Μπέρναρντ Σο ως τον Λένιν.
Ένα ευφυές και καλογραμμένο βιβλίο, που δείχνει ότι, εκτός από μια στεγνή οικονομική πραγματεία, “Το Κεφάλαιο” μπορεί να διαβαστεί σαν ένα γοτθικό μυθιστόρημα, οι ήρωες του οποίου υποδουλώνονται από το τέρας που οι ίδιοι δημιούργησαν: τον καπιταλισμό. Και κάτι άλλο: «όσο υπάρχει καπιταλισμός», λέει ο Wheen, «θα πρέπει πάντα να διαβάσουμε “Το Κεφάλαιο” και φυσικά να προσπαθούμε να το κατανοούμε».

Ετικέτες: Βέροια, Δημόσια Βιβλιοθήκη, Μαρξισμός

  • Σχετικά με το άρθρο
γράφτηκε στις 1 Οκτωβρίου 2012
in Από τη συλλογή μας
tagged , ,
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας