Άγος απλήρωτον

b188257

 

 

Το Δάνειο που απέσπασαν οι Γερμανικές Δυνάμεις Κατοχής την περίοδο 1942-44 από την Ελλάδα παραμένει ακόμα απλήρωτο παρά τις κατά καιρούς ενέργειες και την πίεση της κοινής γνώμης. Ενώ όμως πολλοί -ακόμα και στη Γερμανία- υπερασπίζονται την ελληνική διεκδίκηση, οι εκτιμήσεις της αξίας του Κατοχικού Δανείου κυμαίνονται από χαμηλά επίπεδα έως αστρονομικά ποσά. Εκτός από σύγχυση, η έλλειψη μιας έγκυρης αποτίμησης διευκολύνει την τακτική παρέλκυσης που ακολουθεί η Γερμανία, με συνέπεια όσο φουντώνουν οι προσδοκίες τόσο να απομακρύνεται η δικαίωση.

Η αποτίμηση με όρους αγοράς που γίνεται στο βιβλίο θα ενισχύσει τα επιχειρήματα για την τακτοποίηση του Κατοχικού Δανείου, ώστε να κλείσει μια σοβαρή οικονομική διαφορά Ελλάδος και Γερμανίας. Για παράδειγμα, μόνο το ποσόν του Δανείου που έχει καταγράψει η Τράπεζα Ελλάδος φτάνει για να ξεχρεώσει το μερίδιο της δανειακής βοήθειας της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Τα οφειλόμενα ποσά γίνονται πολύ μεγαλύτερα αν προστεθούν οι αποζημιώσεις θυμάτων και φτάνουν τριψήφια δισεκατομμύρια αν αποτιμηθούν οι κάθε λογής λεηλασίες του Γ’ Ράιχ. Μία αμοιβαία διευθέτηση θα βοηθήσει να ξεπεραστούν τα αρνητικά στερεότυπα της μιας χώρας σε βάρος της άλλης και έτσι να υπάρξει περισσότερη αλληλεγγύη στη διαχείριση της σημερινής κρίσης.

 

Άγος απλήρωτον : τα οφειλούμενα για το κατοχικό Δάνειο και μια ευκαιρία επίλυσης / Νίκος Χριστοδουλάκης.Αθήνα : Gutenberg, 2013 .138σ. ; 21εκ.  

  • Σχετικά με το άρθρο
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας