3 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες

3 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα σήμερα για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμεΑ). Στα ΑμεΑ ανήκουν  άτομα τα οποία είναι τυφλά και με προβλήματα όρασης (ΑμπΟ), κωφά και βαρήκοα, με κινητικές διαταραχές νοητική καθυστέρηση και μαθησιακές δυσκολίες, ψυχικές νόσους και με επιληψία. Η αναπηρία διακρίνεται κυρίως σε εκ γενετής ή επίκτητη, αφανής ή εμφανής, μόνιμη ή παροδική.

Σύμφωνα με παγκόσμια στατιστικά τα ΑμεΑ αποτελούν το 11% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ το 2030 το ποσοστό θα αυξηθεί σε 17%.

Σκιαγραφώντας το προφίλ ενός μέσου ανθρώπου με αναπηρία τα ΑμεΑ φέρουν χαρακτηριστικά πληροφοριακής φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Στην Ελλάδα πάνω από το 80% των ΑμεΑ ζει στα όρια της φτώχειας και το 84% αυτών είναι αποκλεισμένοι από την αγορά εργασίας. Πέρα όμως από το κοινωνικό αποκλεισμό υφίστανται και ψηφιακό πόλεμο.

Η ένταξη των ΑμεΑ σε μία δίκαιη Κοινωνία είναι  ακόμα και θα παραμείνει για πολύ καιρό ένα από τα ζητούμενα αυτής της Δίκαιης και Ισότιμης Κοινωνίας Πολιτών που οι περισσότεροι επιδιώκουμε. Την  καταπολέμηση των διακρίσεων, την άρση των αποκλεισμών και την ισότιμη ένταξη των πολιτών στην ελληνική κοινωνία.

Το ιδανικό θα ήταν να βλέπουμε τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες ως μέρος της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής του τόπου σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Ας προσπαθήσουμε να μην παρκάρουμε πάνω σε πεζοδρόμια και να διατηρούμε ελεύθερα τα επικλινή σημεία πρόσβασης. Η πρόσβαση στα πεζοδρόμια και ο ελεύθερος χώρος κίνησης για τα αναπηρικά αμαξίδια είναι το ίδιο σημαντικός με το χώρο  και την ασφάλεια που χρειάζεται ένα παιδάκι στο καροτσάκι, το οποίο σπρώχνουν οι γονείς του. Ας μην παρκάρουμε στα πεζοδρόμια με τις ειδικές διαγραμμίσεις για τους τυφλούς γιατί οι περίεργες αυτές γραμμές δεν σημαίνουν τίποτα για εμάς αλλά για τους ίδιους είναι μεγάλη βοήθεια και αποτελεί κατευθυντήρια γραμμή για να φτάσουν στον προορισμό τους.

Ας κάνουμε αυτό το κάτι παραπάνω… δεν είναι δύσκολο, δεν κοστίζει, χαρίζει χαμόγελα!!

[tags] Βέροια, Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, [/tags]

Σχετικά sites: Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, Κινητικά προβλήματα,  ΑμεΑ Δικαιώματα,  ΑμεΑ Νομοθεσία,

  • Σχετικά με το άρθρο
γράφτηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2009
in Τα νέα μας
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας