90 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή Ι

 Ι. Η Μικρά Ασία πριν την καταστροφή

Ενδεικτικοί τίτλοι από την συλλογή της βιβλιοθήκης:

Αναγνωστοπούλου, Σία: Μικρά Ασία, 19ος αι.-1919 : οι ελληνορθόδοξες κοινότητες : από το μιλλέτ των ρωμιών στο ελληνικό έθνος, Αθήνα : Ελληνικά Γράμματα, 1997. – 730σ. : εικ. ; 25εκ.

 Σ’ αυτό το βιβλίο οι ελληνορθόδοξες κοινότητες της Μικράς Ασίας μελετώνται, κατά την περίοδο ανάμεσα στο 19ο αι. και το 1919, στην προοπτική ενός πολέμου (1919-1922), στην προοπτική δηλαδή της μετάβασης από την πολυ-εθνοθρησκευτική πραγματικότητα στις εθνικές πραγματικότητες – μετάβαση που σημαδεύεται από έναν πόλεμο. Τούτο βεβαίως δεν σημαίνει ότι θεωρείται μοιραίο ή αναπόφευκτο το αποτέλεσμα -ο πόλεμος- μιας ιστορικής διαδικασίας μετάβασης. Αντιθέτως, καταδεικνύεται το πώς μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία συγκροτούνται οι μηχανισμοί ρήξης ανάμεσα στους πληθυσμούς, άρα και οι μηχανισμοί νομιμοποίησης ενός πολέμου στη συλλογική συνείδηση ή, καλύτερα, στη συνείδηση αυτών που αναδεικνύονται ως οι εκφραστές της συλλογικής συνείδησης. […]

Georgelin, Herve: Σμύρνη: από τον κοσμοπολιτισμό έως τους εθνικισμούς, Αθήνα : Κέδρος, 2007. – 356σ., 22εκ. 

Η Σμύρνη στα μέσα του 19ου αιώνα γοητεύει με τον αστραφτερό κοσμοπολιτισμό της. Προάγγελος της τόσο επίκαιρης σήμερα πολυπολιτισμικότητας, συγκεντρώνει στους κόλπους της όλες τις ανθρώπινες ομάδες των Βαλκανίων και της Εγγύς Ανατολής. Σταυροδρόμι λαών, πολιτισμών, θρησκειών, ιδεών. Πρότυπο πνευματικής άνθησης, οικονομικής ευμάρειας και κοινωνικής προόδου.

Ο ερευνητής και συγγραφέας Herve Georgelin δίνει ανάγλυφα την περίπλοκη ιστορία αυτής της ιδιαίτερης πληθυσμιακής μείξης. Εξετάζει την κοινωνική και πολιτική ζωή στην οθωμανική Σμύρνη από το τέλος της δεκαετίας του 1870 έως τις παραμονές του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου και την καταστροφή της πόλης. Περιγράφει τις δραστηριότητες, τις πρακτικές και την αλληλεπίδραση των διαφορετικών πληθυσμών, εξετάζοντας τις επιρροές που δέχονται από τις μητροπόλεις της Ευρώπης. Φωτίζει την εύθραυστη συνύπαρξη τους υπό το πρίσμα της διαφορετικής παιδείας που προωθεί η κάθε εθνότητα, παράγοντας αποσταθεροποιητικός, όπως υποστηρίζει, για μια ομοιογενή τοπική κουλτούρα.

Στο πολιτικό σκηνικό, τα ιστορικά γεγονότα ερμηνεύονται σε δύο αντικρουόμενα επίπεδα: την επίσημη κρατική γραμμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και το τοπικό κοινοτικό πνεύμα που στηρίζουν οι κάτοικοι ανεξαρτήτως εθνικών καταβολών. Το τέλος της Σμύρνης είναι τελικά η αρχή του βίαιου τέλους όλων των κοσμοπολίτικων πόλεων της Ανατολικής Μεσογείου.

 

Στεργίου, Αγγελική: Σελίδες από τη Μικρά Ασία : εκδόσεις, περιοδικά, εφημερίδες από τη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη – Θεσσαλονίκη : University Studio Press, 2006, 223σ. : εικ. ; 24εκ.

 Μπόζη, Σούλα: Ο ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης : κοινότητα Σταυροδρομίου. Πέραν 19ος-20ος αιώνας – Αθήνα : Ελληνικά Γράμματα, 2002. – 422σ. : εικ. ; 25εκ. –

Η μελέτη αυτή επιχειρεί μία ιστορική και κοινωνική σκιαγράφηση της αστικής κοσμοπολίτικης κοινότητας Σταυροδρομίου-Πέραν, της λαμπρότερης, μετά το Φανάρι, ελληνικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης. Στις σελίδες του βιβλίου η συγγραφέας παρουσιάζει τον εκεί ελληνισμό σε όλες τις εκδηλώσεις του υλικού και πνευματικού βίου. Καταγράφονται οι ενοριακές εκκλησίες, τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι αδελφότητες και οι σύλλογοι, η κοινωνική πρόνοια, η οικονομία, τα επαγγέλματα, ο ελληνικός τύπος, η λογοτεχνία, η μουσική, το θέατρο, ο κινηματογράφος, ο αθλητισμός. […]

Σμύρνη: μια αναδρομή με λόγο και εικόνες.  Interamerican, 1982. – [x.α.] : εικ. ; 30εκ.

Φωτογραφικό λεύκωμα σε πολυτελές χαρτί με φωτογραφίες από την Σμύρνη των αρχών του 20ου αιώνα. Πολύ προσεγμένη και δυσεύρετη πλέον έκδοση.

 Ετικέτες: Βέροια, Βιβλιοθήκη Βέροιας, Μικρά Ασία, Σμύρνη-κοινωνική ζωή και έθιμα

  • Σχετικά με το άρθρο
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας