ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΦΩΤΙΑΔΗ ΠΡΟΒΟΛΗ του ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΞΕΝΟΣ»

Οι Φίλοι του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας οργανώνουν –  με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Μακεδονίας και 90 χρόνων από την μικρασιατική καταστροφή –εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013, ώρα 6.30 μμ στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Βιβλιοθήκης, Έλλης 8, Βέροια. Η εκδήλωση περιλαμβάνει:

  • Διάλεξη του καθηγητή κ. Κων/νου Φωτιάδη με θέμα «Το προσφυγικό ζήτημα στη Μακεδονία»
  • Προβολή του ντοκιμαντέρ «Δύο φορές ξένος», διάρκειας 50 λεπτών, σε σκηνοθεσία  Ανδ. Αποστολίδη και Γ.Αβέρωφ και  συμπαραγωγή ΕΡΤ/Anemon.

H είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό και όλοι οι πολίτες είναι ευπρόσδεκτοι.

Ο Ημαθιώτης Κων/νος Φωτιάδης είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. Στο Πανεπιστήμιο του Tubingen Γερμανίας  πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές σπουδές του και τη διατριβή του. Το 1989 εκλέχτηκε λέκτορας στη Φιλοσοφική Σχολή  του Α.Π.Θ., το 1993 εκλέχτηκε αναπληρωτής   καθηγητής της Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού στο Παιδαγωγικό Τμήμα Φλώρινας του Α.Π.Θ και το 1997 καθηγητής στο ίδιο αντικείμενο και Πανεπιστήμιο. Τα επιστημονικά  του ενδιαφέροντα αναφέρονται στον ελληνισμό του Πόντου, της  Μικράς  Ασίας, της Ρωσίας, τους Κρυπτοχριστιανούς  του Πόντου, τους εξισλαμισμούς της Μικράς Ασίας. Έχει συγγράψει περισσότερα από τριάντα  βιβλία, ενώ το έργο του «Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου» εκδόθηκε το 2004 από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων.

Το ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί βασίζεται στο βιβλίο του δημοσιογράφου Μπρους Κλαρκ «Δυο φορές ξένος, οι μαζικές απελάσεις που διαμόρφωσαν την σύγχρονη Ελλάδα και Τουρκία», 2007, εκδόσεις  Ποταμός. Η ταινία αποτέλεσε μέρος της ομώνυμης έκθεσης, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το 2012 στην Κων/πολη, Λευκωσία, Αθήνα (Μουσείο Μπενάκη 19.9/25.11.2012) και φέτος ταξιδεύει στη Στοκχόλμη και το Λουξεμβούργο. Το ντοκιμαντέρ κάνοντας αναδρομή στους εκτοπισμούς των ποικίλων εθνοτικών ομάδων, που συνόδευαν το ρεύμα διάσπασης της πολυεθνικής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της δημιουργίας ομοιογενών εθνικών κρατών, εξετάζει τις επιπτώσεις από τον αναγκαστικό εκπατρισμό των ετών 1923-1934 1.300.000 περίπου Ορθοδόξων Ελλήνων από την Τουρκία και 500.000 περίπου Μουσουλμάνων από την Ελλάδα. Ξετυλίγει την ιστορία μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό, συνεντεύξεις με επιστήμονες – μεταξύ των οποίων Κιτρομηλίδη Πασχ., Βερέμη Θ., Φωτιάδη Κ., Μιχαηλίδη Ιακ., Χίρσον Ρενέ, Ακτάρ Αϊχάν, Μπρους Κλάρκ, Τζάιλς Μίλτον – και συγκλονιστικές προφορικές μαρτυρίες προσφύγων από την Ελλάδα και την Τουρκία.

  • Σχετικά με το άρθρο
γράφτηκε στις 11 Ιανουαρίου 2013
in Τα νέα μας
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας