Europeana 1914-1918: Συλλογή και ψηφιοποίηση αντικειμένων και ιστοριών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου από την Ελλάδα

4 Ιουνίου 2014

Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να σας ενημερώσουμε για το πρόγραμμα Europeana 1914-1918 (www.europeana1914-1918.eu) που πραγματοποιείται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο από το Ίδρυμα Europeana, την ψηφιακή βιβλιοθήκη της Ευρώπης, με σκοπό τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού ψηφιακού αρχείου με προσωπικές ιστορίες για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στην Ελλάδα, το πρόγραμμα υλοποιείται από την Εθνική Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, η οποία είναι υπεύθυνη για τη διοργάνωση των δράσεων αυτών ως επίσημος εταίρος του προγράμματος EUROPEANA AWARENES, τη Future Library με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε.

Στόχος του προγράμματος είναι η συλλογή και ψηφιοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων ιστοριών και αναμνηστικών αντικειμένων Ελλήνων που υπηρέτησαν στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο – ή όσων βρίσκονται στην κατοχή των συγγενών τους – ώστε να καταγραφούν και να αποτελέσουν πηγές ενημέρωσης, έρευνας και εκπαίδευσης για την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.  Ταυτόχρονα, αυτό αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να αναδειχθεί σε ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές επίπεδο το έργο και η συμβολή των Ελλήνων που συμμετείχαν στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Με την επιστολή μας αυτή ζητάμε τη συμβολή σας στην προώθηση της εκστρατείας ψηφιοποίησης στους Έλληνες, οι οποίοι πιθανόν έχουν στην κατοχή τους επιστολές, φωτογραφίες, ημερολόγια, παράσημα, γράμματα ή κάθε λογής υλικό από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι κάτοχοι τέτοιου είδους υλικού μπορούν:

1) Να τα φέρουν στη Διημερίδα Ψηφιοποίησης που θα πραγματοποιηθεί στο κεντρικό κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης (Πανεπιστημίου 32, 10679, Αθήνα, τηλ.: 210-3392092) στις 20 και 21 Ιουνίου 2014 από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 17:30 το απόγευμα. Εμπειρογνώμονες θα είναι στη διάθεσή τους για ψηφιοποίηση του υλικού τους, αλλά και για καταγραφή των προφορικών τους 2 ιστοριών. Όλο το υλικό που θα ψηφιοποιείται, θα επιστρέφεται στους κατόχους του αυθημερόν και ταυτόχρονα θα δοθούν τιμητικά διπλώματα στους συμμετέχοντες.

2) Να τα φέρουν στις Ημέρες Ψηφιοποίησης που θα πραγματοποιηθούν σε Θεσσαλονίκη, Βέροια, Σέρρες και Χανιά (Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες, 27 & 28 Ιουνίου).

3) Να φωτογραφήσουν οι ίδιοι τα αντικείμενα τους ή να σαρώσουν (σκανάρουν) φωτογραφίες, επιστολές, ημερολόγια κ.ά.  και να τα μεταφορτώσουν στην ιστοσελίδα www.europeana1914-1918.eu ακολουθώντας τις οδηγίες.

Ο πόλεμος είχε σημαντική επίδραση στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων που δεν βρέθηκαν στο μέτωπο των επιχειρήσεων, επομένως ο καθένας μπορεί να συμβάλει και με υλικό που παρουσιάζει την Ελλάδα την εποχή 1914-1918 ακόμα και αν αυτό δεν σχετίζεται με πολεμικά θέματα.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την πολύτιμη βοήθεια σας και είμαστε στη διάθεσή σας για οποιεσδήποτε διευκρινήσεις.

Με εκτίμηση,

Φίλιππος Τσιμπόγλου
Διευθυντής Εθνικής Βιβλιοθήκης

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα
επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.europeana1914-1918.eu.

Σχετικά με το Europeana 1914-1918: Το πρόγραμμα Europeana 1914-1918 είναι μια κοινή πρωτοβουλία της Europeana (της ευρωπαϊκής ψηφιακής βιβλιοθήκης), του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, καθώς και πολλών τοπικών συνεργατών. Στην Ελλάδα, το πρόγραμμα υλοποιείται από την Εθνική Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, η οποία είναι υπεύθυνη για τη διοργάνωση των δράσεων αυτών ως επίσημος εταίρος του προγράμματος EUROPEANA AWARENES, τη Future Library με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε.

Με την ευκαιρία της 100ής επετείου από την κήρυξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, το ευρωπαϊκό κοινό καλείται να μοιραστεί προσωπικά αναμνηστικά αντικείμενα, φωτογραφίες, επιστολές, ημερολόγια και ιστορίες από τον Μεγάλο Πόλεμο, ψηφιοποιώντας τα και ανεβάζοντας τα στην ιστοσελίδα www.europeana1914-1918.eu. Παράλληλα, σε διάφορες χώρες της Ευρώπης – όπως και στην Ελλάδα- πραγματοποιούνται εκδηλώσεις συλλογής τέτοιου υλικού όπου ο καθένας μπορεί να συμβάλει με τα ενθύμια και τις πληροφορίες του. Το πρόγραμμα έχει στόχο να διασώσει τις μνήμες των ανθρώπων που έζησαν την τραγωδία του πολέμου και να τις καταστήσει προσβάσιμες σε όλο τον κόσμο.

  • Σχετικά με το άρθρο
γράφτηκε στις 5 Ιουνίου 2014
in Τα νέα μας
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας