Συζήτηση (με Skype) των μαθητών 3ου ΓΕΛ με τον πολύμορφο καλλιτέχνη – ζωγράφο, γλύπτη, αρχιτέκτονα και παιδαγωγό Ευθύμιο Βαρλάμη

Ένα πολύ πρωτότυπο μάθημα  πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012, από τον διάσημο συμπατριώτη μας αρχιτέκτονα, γλύπτη, ζωγράφο, καλλιτέχνη καθ. Ευθύμιο Βαρλάμη.

Θα μείνει αξέχαστο στους μαθητές του τμήματος σχεδίου της Β και Γ τάξης του 3ου Λυκείου της Βέροιας το μάθημα της εισαγωγής και της μύησης στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και την πλαστικότητα που τους έκανε ο Ευθύμης Βαρλάμης με τηλεδιάσκεψη, μέσω δηλαδή διαδικτύου, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Βιβλιοθήκης  Βέροιας.

Για δυο ώρες, σε μια ατμόσφαιρα άκρως φιλική και ιδιαίτερα συναισθηματική, ο Βαρλάμης μίλησε για τις δικές του βάσεις και αρχές στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, με παραδείγματα από την λαϊκή αρχιτεκτονική, τον αυτόματο σχεδιασμό, την ποιητική διάθεση στην αρχιτεκτονική, την εισαγωγή στην παιδικότητα, για να επεκταθεί και να περιγράψει όλες τις αρχές και τη φιλοσοφία που διέπουν τη ζωή και το έργο του.

Αναφέρθηκε σ’ όλα τα μεγάλα έργα και σχέδιά του, τις πηγές έμπνευσής του, μίλησε για τη σπουδαιότητα της πληροφορίας και της επικοινωνίας στην σημερινή εποχή, για την τεχνολογία της ευτυχίας, την τεχνολογία της ομορφιάς,  και μετά από πειραματισμό των μαθητών και άσκηση μαζί τους, έκλεισε την πρώτη αυτή επαφή με την προτροπή: «υπολογίστε σε μένα. Θα ήθελα τα παιδιά της Βέροιας να έχουν αυτή τη συναισθηματική σχέση μαζί μου, να πάρετε τη συμπαράστασή μου, να αποκτήσετε πιο δυνατή προσωπικότητα. Εύχομαι να είναι η σημερινή επικοινωνία αρχή μιας συνεργασίας, υποστήριξης, συμπαράστασης, δράσης και συνεχούς γνώσης. Σήμερα κάναμε μια εισαγωγή και μια αρχή, να συνεχίσουμε την επαφή».

Η όλη συνάντηση οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης του 3ου ΓΕΛ και της καθηγήτριας του σχεδίου στις τάξεις αυτές κυρίας Κωνσταντίνας Μπουλασίκη σε συνεργασία με το Πειραματικό Εργαστήρι Βεργίνας και την Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας.

Δείτε φωτογραφίες στο Flickr

  • Σχετικά με το άρθρο
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας