TALE OF X CITIES 12 ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΝΩΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΕΝΑ ΝΕΟ ΘΕΣΜΟ ΕΝΑ ΥΒΡΙΔΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΠΟΛΥΜΗΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

TALE OF X CITIES

12 ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΝΩΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΕΝΑ ΝΕΟ ΘΕΣΜΟ
ΕΝΑ ΥΒΡΙΔΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΠΟΛΥΜΗΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

21.11.2021, 12:00-17:30:

Ζωντανή αναμετάδοση στην ιστοσελίδα του προγράμματος

Δεύτερο δεκαπενθήμερο Νοεμβρίου:

Δράσεις σε 12 πόλεις της Βορείου Ελλάδας

 

 

Το Φεστιβάλ Tale of X Cities είναι το αποτέλεσμα μιας σειράς σεμιναρίων, εργαστηρίων και συναντήσεων δικτύωσης που ξεκίνησαν τον περασμένο Μάρτιο με τη συμμετοχή κατοίκων και φορέων από 12 πόλεις της Βορείου Ελλάδας, από την Αλεξανδρούπολη ως την Ηγουμενίτσα.

Τα εργαστήρια είχαν σαν αρχικό αντικείμενο την εξοικείωση των συμμετεχόντων με τη χρήση νέων μέσων τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας (που πλέον αναδεικνύεται σε απαραίτητη δεξιότητα), και στη συνέχεια —με τα νέα αυτά εφόδια— τη δημιουργία έργων με θέμα την τοπική ιστορία, τις παραδόσεις και τους σύγχρονους προβληματισμούς. Σε όλα τα στάδια, οι συμμετέχοντες είχαν την στενή καθοδήγηση της επιμελητικής/καλλιτεχνικής ομάδας του προγράμματος και προσκεκλημένων ειδικών, καθώς και την υποστήριξη των συνεργαζόμενων φορέων, ενώ το υλικό των εργαστηρίων παραμένει ακόμη διαθέσιμο και ανοιχτό σε όλους στην ιστοσελίδα του προγράμματος.

Μετά τα σεμινάρια ακολούθησε σειρά εργαστηρίων με σκοπό τη διαμόρφωση των αρχικών τους ιδεών σε έργα (βίντεο, ήχου ή εικόνας) που αφηγούνται την ιστορία του τόπου τους, καθώς και να αναπτύξουν σχέσεις αμοιβαίας συνεργασίας.

Με τον τρόπο αυτό, το περιεχόμενο του προγράμματος και του φεστιβάλ συν-διαμορφώνεται από τους διοργανωτές, τους συνεργαζόμενους φορείς και τους συμμετέχοντες, δημιουργώντας μία κοινότητα που δρα συλλογικά για την παραγωγή πολιτισμού.

Ταυτόχρονα, σε συμμετέχοντες του προγράμματος ανατέθηκε και ο σχεδιασμός της επικοινωνίας, εμβαθύνοντας ακόμη περισσότερο τη σχέση αμοιβαίας συνεργασίας και δικτύωσης που διαμορφώθηκε.

Τα έργα των συμμετεχόντων και οι δράσεις των συνεργαζόμενων φορέων παρουσιάζονται στο τελικό Φεστιβάλ που θα υλοποιηθεί τις τελευταίες μέρες του Νοεμβρίου σε φυσικούς χώρους σε όλες τις συμμετέχουσες πόλεις, καθώς και διαδικτυακά, την Κυριακή 21 Νοεμβρίου, σε ζωντανή αναμετάδοση από ειδικά διαμορφωμένο στούντιο στο Goethe-Institut Thessaloniki, και με ζωντανές συνδέσεις με τους συνεργαζόμενους φορείς στην Αλεξανδρούπολη, τα Ιωάννινα, την Καβάλα και την Κομοτηνή.

Επιπλέον, η ζωντανή αναμετάδοση θα περιλαμβάνει παρουσίαση του προγράμματος, των στόχων, της μεθοδολογίας, καθώς και της εμπειρίας της συμμετοχής από εκπροσώπους των διοργανωτών, των συνεργαζόμενων φορέων και των συμμετεχόντων. Καθώς και μία συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με καλεσμένους ομιλητές και θέμα την πολιτιστική πολιτική και τη δημιουργία δικτύων και κοινότητας μέσα από την τέχνη (τα ονόματα των συμμετεχόντων θα ανακοινωθούν σύντομα).

Τέλος, στις 20 Νοεμβρίου, το Tale of X Cities θα παρουσιαστεί στο διεθνές φεστιβάλ Freiraum ως παράδειγμα καλής πρακτικής. (www.freiraumfestival.eu)

ΙΝΦΟ

Το Tale of X Cities βασίζεται σε πρωτοβουλία του Goethe-Institut Thessaloniki και concept της ArtBOX στο πλαίσιο του project Common Lab, σε στενή συνεργασία με 24 ακόμη φορείς από όλη τη Βόρεια Ελλάδα και όλους τους συμμετέχοντες στα εργαστήρια.

Ομάδα εργασίας

Γενική διεύθυνση: Beate Koehler, Διευθύντρια του Goethe-Institut Thessaloniki

Γενικός συντονισμός: Άρης Καλόγηρος, υπεύθυνος του πολιτιστικού τμήματος του Goethe-Institut Thessaloniki

Επιμέλεια: ArtBOX — Χρήστος Σαββίδης, Λυδία Χατζηιακώβου, Σωτήρης Μπαχτσετζής

Υπεύθυνη των εργαστηρίων: Έλλη Χρυσίδου, εικαστικός

Συνεργαζόμενοι φορείς:

https://www.commonlab.info/tale-of-x-cities—partners.html

Συμμετέχοντες: Οι λεπτομέρειες των έργων και των συμμετεχόντων θα ανακοινωθούν τις ημέρες πριν από το Φεστιβάλ.

 Σχεδιασμός οπτικής επικοινωνίας: Γιώργος Παπαλεξάνδρου

Υπεύθυνη social media: Παλμύρα Γιαννακίδου

Σύνθεση συλλογικού soundtrack: Μενέλαος Λομής (με τη συμμετοχή όλων των συμμετεχόντων)

Σχεδιασμός info-point: Γιάννης Καραγκιουλμέζης

 

Περισσότερα στοιχεία:

https://www.commonlab.info/state-of-the-arts—about.html

Πρόγραμμα διαδικτυακού Φεστιβάλ 21/11:

https://www.commonlab.info/tale-of-x-cities—festival-programme.html

Online βιβλιοθήκη:

– Σεμινάρια: https://www.commonlab.info/tale-of-x-cities—seminars.html

– Υλικό αναφοράς: https://www.commonlab.info/tale-of-x-cities—resources.html

 

Επικοινωνία:

ArtBOX, info@artbox.gr

 

  • Σχετικά με το άρθρο
γράφτηκε στις 20 Νοεμβρίου 2021
in Τα νέα μας
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας