Δράσεις Αμερικανικής Γωνιάς

Εκδηλώσεις 2014

Φεβρουάριος: Black History Month – Προβολή ταινιών (Soundtrack for a Revolution – The March – Remember the Titans)

3-4 Φεβρουαρίου: Αφιέρωμα Αμερικανικός Κινηματογράφος – Back to the Beginning: Re-Inventing oneself and Relishing IT (προβλήθηκαν οι ταινίες The Descendants – Eat, Pray, Love Midnight in Paris)

2-8 Μαρτίου: Διάβασε ένα eBook

8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και προβολή του προβολή του slideshow: https://www.internationalwomensday.com/slideshow.asp#.Ux2hOvl_vnk

22 Απριλίου: Κινηματογράφος για παιδιά: «Η Πεντάμορφη και το Τέρας : ο Μαγικός κόσμος της Μπέλ» και «Συλλαβίζοντας το Όνειρο» (Akeelah and the Bee)  

23 Απριλίου: Κινηματογράφος για παιδιά: «Ταρζάν 2» (κινούμενα σχέδια) και «Annie : μιούζικαλ»

24 Απριλίου: Κινηματογράφος για παιδιά: «Ο Όλιβερ και η παρέα του» (κινούμενα σχέδια ) και «Χάιντι»

25 Απριλίου: Κινηματογράφος για παιδιά: «Μικρές Κυρίες» (Little Women)

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Μουσείων, διοργανώθηκαν οι παρακάτω προβολές:

17 Μαΐου: «Μια νύχτα στο Μουσείο 1»

24 Μαΐου: «Μια νύχτα στο Μουσείο 2»

18-21 Μαΐου: Συμμετείχαμε στο workshop «21st CENTURY AMERICAN SPACES: INNOVATION, LEARNING AND ENTREPRENEURSHIP» στην Πιστόϊα της Ιταλίας

21 Ιουνίου: Κινηματογράφος για παιδιά: Προβολή της ταινίας – «Εγώ ο Απαισιότατος» (Despicable Me). Ο Γκρου είναι ένας εφευρέτης ο οποίος προσπαθεί απεγνωσμένα να αναγνωριστεί ως ο μεγαλύτερος εν ζωή κακός, αλλά ο νεαρός Βέκτορ του παίρνει την μπουκιά απ’ το στόμα. Για να τον ξεπεράσει, ο Γκρου αποφασίζει να κλέψει το φεγγάρι, υπολογίζει όμως δίχως τα τρία μικρά ορφανά κοριτσάκια. Ξεκαρδιστική ταινία για μικρά παιδιά από τη συλλογή της Αμερικανικής Γωνιάς.

12 Ιουλίου:  Κινηματογράφος για παιδιά: «Πώς να εκπαιδεύσετε τον δράκο σας (2010): Και οι δράκοι είναι άνθρωποι»

14 Ιουλίου: Buttons come and buttons go: Διαβάζουμε, μετράμε και τραγουδάμε στα αγγλικά, σύμφωνα με το βιβλίο “Pete the cat and his four groovy buttons” του James Dean

29 Αυγούστου: Η μέρα του μαζί και του χώρια: Παίζουμε ατομικά και ομαδικά επιτραπέζια παιχνίδια στη Βιβλιοθήκη από τη συλλογή της Αμερικανικής Γωνιάς.

8 Σεπτεμβρίου: Η μέρα του μαζί και του χώρια: Παίζουμε ατομικά και ομαδικά επιτραπέζια παιχνίδια στη Βιβλιοθήκη από τη συλλογή της Αμερικανικής Γωνιάς.

Εκδηλώσεις 2013

15 Ιανουαρίου: «Αστικά πεδία σε μετάβαση» “Urban Environments in Transition” με την κα Τατιανή Ραπατζίκου

19-21 Ιανουαρίου: Τριήμερο Κινηματογραφικό Αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Alfred Hitchcock με την Ένωση Καθηγητών Αγγλικής Δημόσιας Εκπαίδευσης Ημαθίας

23 Ιανουαρίου: Το λεωφορείο της Ρόζας

31 Ιανουαρίου: Αφιέρωμα στον Martin Luther King σε 2 τμήματα

19 Φεβρουαρίου: Διάλεξη με τίτλο Black History Month: A Tribute to African Americans (Μήνας Αφροαμερικανικής Ιστορίας: ʽΈνα Αφιέρωμα) με την Angela Parks

8 Μαρτίου: Η αμερικανική γωνιά συμμετείχε στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της γυναίκας. Οι επισκέπτες της βιβλιοθήκης μας είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στις παρακάτω εξαιρετικές ιστοσελίδες οι οποίες αναδεικνύουν το ρόλο και τη σπουδαιότητα του γυναικείου φύλου στην ιστορία. National Women’s History Project www.nwhp.org/

27 Μαρτίου: «Οδηγός Σύνταξης Επιχειρηματικού Σχεδίου – Business Plan» με την κα. Αποστολίνα Τσαλταμπάση

12 Απριλίου: Εργαστήριο σε μαθητές Λυκείου (στο πλαίσιο του μαθήματος των αγγλικών) για τη χρήση των kindles και της διαδικτυακής εφαρμογής Trace Effects.

17 -30 Απριλίου: Έκθεση αφίσας για τη Τζαζ και τον  Duke Ellington

Μάιος: «Το λεωφορείο της Ρόζας» ανάγνωση της ιστορίας και δημιουργικό εργαστήριο για τους αγώνες ενάντια στο ρατσισμό. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε  φορές σε παιδιά Δ’,Ε και ΣΤ’ δημοτικού.

24 Μαΐου: Fab Labs: A Conversation with Neil Gershenfeld

14 Ιουνίου: Στη Θεσσαλονίκη συμμετοχή στο συνέδριο Meet Greece V2.0 SKG

17 Ιουλίου: «Jazzy Ms Mozetta» Η ιστορία της μέσα από το βιβλίο των Brenda C. Roberts & Frank Morisson

19 Ιουλίου: «The Spider and the Fly» βασισμένο στο ποίημα της Mary Howitt

24 Ιουλίου: «Πάρτι Black Out» Με αφορμή το βιβλίο του John Rocco έγινε πάρτι στο φως των κεριών. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με προβολή ταινίας του Τσάρλι Τσάπλιν

Αύγουστος: «Ξενάγηση στο ξενόγλωσσο τμήμα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας» Άρθρο στο Arive 

https://arive.gr/pages/tributes/vivliothiki_xenoglossa/vivliothiki_xenoglossa.html

23 Οκτωβρίου: «Διαβάζουμε και συζητάμε στα αγγλικά…»  Book club

13 Νοεμβρίου: Live chat με Αμερικανικά Πανεπιστήμια και Κολλέγια

25 Νοεμβρίου: “My name is Yoon” Διαβάζουμε και συζητάμε στ’ αγγλικά…

11 Δεκεμβρίου: To Polar Express αναχωρεί!” Ένα συναρπαστικό ταξίδι στο χώρο της μαγείας https://arive.gr/pages/tributes/vivliothiki_xenoglossa/vivliothiki_xenoglossa.htm

16 Δεκεμβρίου:Little Blue and little yellow “ και το “My name is Yoon” διαβάστηκαν ιστορίες για την διαφορετικότητα στην ομάδα φιλαναγνωσίας του 2ου Γυμνασίου Νάουσας

Εκδηλώσεις 2012

21 Ιανουαρίου: Ίδρυμα Fulbright – για την επαγγελματική κατάρτιση εκπαιδευτικών (στα πλαίσια σχετικού προγράμματος του πανεπιστημίου George Mason των Η.Π.Α.)

1-29 Φεβρουαρίου: Black History Month (paper show και προβολή σχετικού οπτικοακουστικού υλικού)

15 Φεβρουαρίου: Διάλεξη «Black Female Singers»

7 Μαρτίου: Quiz “Προβλέψτε την ταινία που θα κερδίσει το Oscar καλύτερης ταινίας»

9 Μαρτίου: “Το σύστημα των προεδρικών εκλογών στις Η.Π.Α.»

9 Απριλίου: Jazz στη Βιβλιοθήκη. (Μουσικό απόγευμα με παράλληλη έκθεση αφίσας και βιβλίων)

13 Ιουνίου: Ανάγνωση του βιβλίου “The paperboy”  με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας

20 Ιουνίου: Ανάγνωση του βιβλίου “Grandfather’s Journey”  με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για τους πρόσφυγες

17 Σεπτεμβρίου: Βιωματικό σεμινάριο για καθηγητές της αγγλικής γλώσσας με την Professor Lydia Stack

24 Σεπτεμβρίου: Περιβάλλον και Αμερικανικός Πολιτισμός (Διαλέξεις και διαδραστικά εργαστήρια)

7-9 Οκτωβρίου: Αφιέρωμα στον Αμερικανικό Κινηματογράφο

2 Νοεμβρίου: Ανάγνωση του βιβλίου “The giving tree”

13 Νοεμβρίου: Διαδικτυακή Έκθεση Αμερικανικών Κολλεγίων.

Εκδηλώσεις 2011

Ιανουάριος 2011
Αφιέρωμα στον Martin Luther King
Με αφορμή την επέτειο της γέννησης του Martin Luther King, παρουσιάστηκε σε 3 τμήματα μαθητών Δημοτικού Σχολείου, μέσα από ταινίες και βιβλία, η ζωή,  το έργο του και ένα απόσπασμα της ομιλίας του “I have a dream”
Επιπλέον διαβάστηκε η ιστορία της Ruby Bridges, ενός κοριτσιού που αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των μαύρων της Αμερικής

Φεβρουάριος 2011
QUIZ για τη βραδιά των OSCAR
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, η Αμερικανική Γωνιά της Βιβλιοθήκης μας διοργάνωσε το καθιερωμένο πλέον Quiz για τα βραβεία Oscar, «Προβλέψτε την ταινία». Οι συμμετοχές πολλές το ίδιο και οι νικητές.

Φεβρουάριος 2011
Έκθεση αφίσας για τον εορτασμό του Black History Month
Η έκθεση  αναρτήθηκε από την 1η έως τις 28 Φεβρουαρίου 2011.
Εκτός από τους καθημερινούς αναγνώστες της Βιβλιοθήκης,  ξεναγήθηκαν σε αυτήν 15 τμήματα Δημοτικών σχολείων από τη Βέροια, τη Θεσσαλονίκη και τα Γιαννιτσά.

Μάρτιος 2011
Gina Loring
Μία εξαιρετική παράσταση από την Αμερικανίδα καλλιτέχνιδα Gina Loring δόθηκε την Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011 στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας. Η Gina Loring με τη μοναδική της φωνή και την ξεχωριστή σκηνική παρουσία της γοήτευσε το κοινό που την παρακολούθησε. Απήγγειλε ποίηση, τραγούδησε κομμάτια από το τελευταίο της cd και συνομίλησε με το κοινό προτρέποντας το να ασχοληθεί με την ποίηση. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η ομάδα HIP HOP της Σχολής Χορού της Σοφίας Αντωνιάδου χόρεψε το τραγούδι της «What happened to my love» .

Απρίλιος 2011
Άνοιξη στη βιβλιοθήκη με τη Georgia O’Keeffe
Την Τετάρτη 6 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στη βιβλιοθήκη μας εικαστικό εργαστήριο – αφιέρωμα στην Αμερικανίδα ζωγράφο Georgia O’Keeffe με τίτλο «Άνοιξη στη βιβλιοθήκη με τη Georgia O’Keeffe». Οι μαθητές που το παρακολούθησαν ενημερώθηκαν για την πολυτάραχη ζωή της, την τεχνική της και στη συνέχεια η ζωγράφος κα Φωτεινή Χαμιδιελή τους έδειξε πώς μπορούν να ζωγραφίζουν λουλούδια με την τεχνική της O’keeffe.

Απρίλιος 2011
Εορτασμός Earth Day
Τη Μεγάλη Πέμπτη 21 Απριλίου, οι αναγνώστες της Βιβλιοθήκης είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν,  κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας, το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ Earth. Η προβολή συνοδεύτηκε από  έκθεση αφίσας από τη συλλογή της Αμερικανικής Γωνιάς.

Σεπτέμβριος 2011
Inkheart
Στο πλαίσιο της ημέρας γιορτής της Βιβλιοθήκης μας για το κλείσιμο των καλοκαιρινών δραστηριοτήτων για την προώθηση της φιλαναγνωσίας, έγινε η προβολή της ταινίας «Ο Μελανόκαρδος» – (Inkheart)

PICTURING AMERICA
Από το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου και για 2 εβδομάδες, φιλοξενείται στη βιβλιοθήκη μας, η έκθεση αφίσας Picturing America: περιλαμβάνει εξαιρετικά κομμάτια τέχνης τα οποία περιγράφουν την ιστορία και τον πολιτισμό της Αμερικής

Ανθρώπινα Δικαιώματα και Διαφορετικότητα στον Αμερικανικό Πολιτισμό
Τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου σε συνεργασία με την Ένωση Καθηγητών Αγγλικής Δημόσιας Εκπαίδευσης Ν. Ημαθίας πραγματοποιήθηκε διάλεξη με θέμα:  «Ανθρώπινα Δικαιώματα και Διαφορετικότητα στον Αμερικανικό Πολιτισμό» με εισηγήτριες την κ. Τατιανή Ραπατζίκου και την κ. Ζωή Δέτση Επίκουροι Καθηγήτριες, του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Εκδηλώσεις 2010

26 Ιανουαρίου: Προβλήθηκαν, στο 3ο Γενικό Λύκειο Βέροιας, οι ταινίες: “Inspiring figures: Duke Ellington and Ella Fitzgerald”

Φεβρουάριος: Πραγματοποιήθηκε έκθεση αφίσας για την αφροαμερικάνικη ιστορία. Όπως κάθε Φεβρουάριο, η επέτειος “Black History Month” τιμά τους αγώνες και τις κατακτήσεις εκατομμυρίων Αμερικανών πολιτών ενάντια στη σκλαβιά, την προκατάληψη και τη φτώχεια καθώς και τη συνεισφορά τους στην κουλτούρα και την πολιτική ζωή του τόπου τους. Η βιβλιοθήκη συμμετέχει στον εορτασμό αυτό, με ειδική έκθεση αφίσσας, έκθεση βιβλίων και ενημερωτικού υλικού.

27 Φεβρουαρίου: Διεξάχθηκε κουίζ για τους νικητές του βραβείου “Oscar 2010” καλύτερες ταινίας

22 Απριλίου: Έκθεση αφίσας για τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας της γης.

22 Απριλίου: Προβλήθηκε η ταινία “Tapped”, σχετική με το περιβάλλον, την υποβάθμισή του και καταστροφή του αλλά και τους τρόπους προστασίας και εξυγίανσης του.

14 Ιουλίου: Προβλήθηκε η ταινία “Shrek”. Μια κωμωδία των Άντριου Άνταμσον και Bίκι Tζένσον, η οποία απέσπασε Όσκαρ καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων.

22 Ιουλίου: Προβλήθηκε η ταινία “Συλλαβίζοντας το όνειρο – (Akeelah and the Bee)”. Μια εμπνευσμένη ταινία για παιδιά και γονείς, έφηβους και ενήλικες.

29-30 Σεπτεμβρίου: Μέρες Αμερικανικού Πολιτισμού. Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν διαλέξεις για την ποίηση, λογοτεχνία, θέατρο, κινηματογράφο και νέες τεχνολογίες από Αμερικανούς δημιουργούς. Επιπλέον πραγματοποιήθηκε θεατρικό εργαστήριο από τη θεατρική συγγραφέα κ.Catherine Rogers στην αγγλική γλώσσα σε μαθητές Λυκείου.

Εκδηλώσεις 2009

Φεβρουάριος: η επέτειος “Black History Month” τιμά τους αγώνες και τις κατακτήσεις εκατομμυρίων Αμερικανών πολιτών ενάντια στη σκλαβιά, την προκατάληψη και τη φτώχεια καθώς και τη συνεισφορά τους στην κουλτούρα και την πολιτική ζωή του τόπου τους. Στη βιβλιοθήκη μας υπήρχε σχετικό αφιέρωμα με αφίσες που έχουν εκτεθεί στον πρώτο όροφο καθώς και με φυλλάδια και βιβλία

26 Φεβρουαρίου: πραγματοποιήθηκε ομιλία της Τατιανής Ραπατζίκου με θέμα “Επιτυχημένοι Αφρικανο-Αμερικανοί Λογοτέχνες και Καλλιτέχνες” . Σε συνεργασία με την Αμερικανική Γωνιά της Βιβλιοθήκης και την “Ένωση Καθηγητών Αγγλικής Δημόσιας Εκπαίδευσης Ν. Ημαθίας

Μάρτιος: πραγματοποιήθηκε έκθεση αφίσας με θέμα “NUCLEAR ENERGY”

Μάρτιος: οργανώθηκε προβολή των ταιχνιών Barack Obama και Alice Walker / Everyday use (μια ταινία βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα της Alice Walker) στο 3ο και 4ο Λύκειο Βεροίας

27-31  Ιουλίου: στον 1ο όροφο της Βιβλιοθήκης έγινε ο διαγωνισμός της Αμερικανικής Γωνιάς σε ποικίλα θέματα με βραβεία βιβλία αμερικανικής λογοτεχνίας

22 Ιουλίου – 10 Αυγούστου: παρουσιάστηκε η Έκθεση Αφισών με θέμα: “Τα Εθνικά Πάρκα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής”

Νοέμβριος :με αφορμή τον εορτασμό του μήνα των Ινδιάνων της Αμερικής, η Βιβλιοθήκη μας φιλοξένησε στους χώρους της, μία εξαιρετική έκθεση φωτογραφίας, με τίτλο “Visions of Native Americans”

7-15 Δεκεμβρίου: με την ευκαιρία της παγκόσμιας διάσκεψης της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή η βιβλιοθήκη μας φιλοξένησε στον 1ο όροφο έκθεση αφίσσας (από τη συλλογή της Αμερικάνικης Γωνιάς) με θέμα “Green Technology”.

Εκδηλώσεις 2008

15 Φεβρουαρίου: η κ. Τατιανή Ραπατζίκου (Λέκτορας στο Τμήμα Αγγλικής – Τομέας Αμερικανικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού του ΑΠΘ) έδωσε διάλεξη  με θέμα: “Αφροαμερικανική λογοτεχνία και το Κίνημα Πολιτικών Δικαιωμάτων στη δεκαετία του 1960”.

Απριλίος: πραγματοποιήθηκε  έκθεση αφίσας με θέμα σχετικό με την Παγκόσμια Ημέρα της Γης.

21-25 Ιουλίου: στον 1ο όροφο της Βιβλιοθήκης έγινε ο διαγωνισμός: “Find the answer and win”.

3-5 Οκτωβρίου: πραγματοποιήθηκε το “Εργαστήριο ανάπτυξης ψηφιακών βιωματικών αφηγήσεων”
Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας, στο πλαίσιο της δράσης Untold Stories “Όλοι κάτι έχουμε να πούμε: ανάπτυξη Ψηφιακών Αφηγήσεων”, που χρηματοδοτεί η Ε.Ε. (πρόγραμμα Grundtviq 2007), διοργάνωσε το εργαστήριο εκπαίδευσης και πειραματισμού με εργαλεία νέας τεχνολογίας για τη δημιουργία βιωματικών ψηφιακών αφηγήσεων. Tο εργαστήριο έγινε σε συνεργασία με το Κέντρο Ψηφιακών Διηγήσεων του Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνιας, υπό την αιγίδα της Αμερικανικής Γωνιάς της Βιβλιοθήκης.

29 Οκτοβρίου – 6 Νοεμβρίου: Έκθεση βιβλίου για τις εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών “Elections 2008”

Εκδηλώσεις 2007

Φεβρουαρίος: στο ισόγειο της Βιβλιοθήκης, πραγματοποιήθηκε έκθεση αφίσας αφιερωμένη στο Μήνα Αφροαμερικανικής Ιστορίας.

Μαρτίος: πραγματοποιήθηκε έκθεση αφίσας με θέμα τον αγώνα των γυναικών για να αποκτήσουν το δικαίωμα της ψήφου “The Road to Equality: How American Women Won the Vote”.

Απρίλιος: πραγματοποιήθηκε έκθεση με αφίσες για τη περιβάλλον.

17 Μαΐου: η κ. Sandra Rios Balderrama, Σύμβουλος Βιβλιοθηκών και Πρώην Στέλεχος Ένωσης Αμερικανών Βιβλιοθηκών (Υπεύθυνη Τμήματος Ετερότητας, Η.Π.Α.) συζήτησε με το προσωπικό της Βιβλιοθήκης και το κοινό, θέμα:”Σταυροδρόμια Σημαίνουν Επιλογές: Δημόσιες Βιβλιοθήκες των ΗΠΑ και Πολυπολιτισμικότητα”.

21 Μαΐου: γιορτάσαμε την παγκόσμια ημέρα αγοράς μουσικών οργάνων με ζωντανή μουσική από τους Jazz for fun, με παράλληλη έκθεση φωτογραφία για τον Duke Ellington

20-31 Αυγούστου: στον 1ο όροφο της Βιβλιοθήκης έγινε ο διαγωνισμός: “Find the answer and win”.

31 Οκτωβρίου: η κ. Myra Brown, υπεύθυνη των Αμερικανικών Κέντρων Τεκμηρίωσης, έδωσε διάλεξη με θέμα: “Ανάμεσα σε δύο κόσμους: Αμερικανικές ταινίες με θέμα παιδιά και εφήβους μεταναστών”.

2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας