Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας, εκπρόσωπος της χώρας μας στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Κομισιόν “Europeana”

Περισσότερα από δυο εκατομμύρια βιβλία, χάρτες, ηχογραφήσεις, φωτογραφίες, αρχειακά έγγραφα και ταινίες έθεσε από την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου στη διάθεση του κοινού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο δικτυακό τόπο www.europeana.eu. Μετά τη γνωστοποίηση της παραπάνω είδησης, η παραπάνω ηλεκτρονική διεύθυνση δεχόταν 10.000.000 κλικ ανά ώρα, γεγονός που δείχνει και τη μεγάλη της απήχηση.

Η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Ε.Ε. με το όνομα Europeana δημιουργήθηκε έπειτα από πρόταση της Γαλλίας το 2005, με την προοπτική να φτάσει τα 10 εκατ. το 2010. Τότε, η Europeana θα παρέχει πρόσβαση σε εκατομμύρια έργων, αντιπροσωπευτικών της μεγάλης πολιτιστικής ποικιλομορφίας της Ευρώπης, και θα περιλαμβάνει διαλογικές ζώνες όπως κοινότητες ειδικών ενδιαφερόντων. Στο διάστημα μεταξύ 2009 και 2011, από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. θα διατεθούν ετησίως περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ για το σκοπό αυτό. Η Europeana είναι η ευρωπαϊκή απάντηση στο αμερικανικό Google Βοοκ Search, μια υπηρεσία αναζήτησης με λέξεις κλειδιά, η οποία σήμερα καλύπτει επτά εκατομμύρια ψηφιοποιημένα βιβλία. Οι χρήστες έχουν το δικαίωμα να κατεβάζουν τα αρχεία που τους ενδιαφέρουν στον υπολογιστή τους δωρεάν, για όλα τα έργα που είναι παλαιότερα του 20ού αι.

Η βάση δεδομένων περιλαμβάνει εκτός από βιβλία, σημαντικά έργα της λογοτεχνίας, ζωγραφικούς πίνακες ή ακόμα και χειρόγραφες παρτιτούρες μουσικών. «Η τεχνολογία επιτρέπει σε έναν Τσέχο φοιτητή να περιηγηθεί στη Βρετανική Βιβλιοθήκη χωρίς να ταξιδέψει στο Λονδίνο ή σε έναν Ιρλανδό λάτρη της τέχνης να πλησιάσει τη Μόνα Λίζα χωρίς να περιμένει στην ουρά στο Λούβρο», ανέφερε η Βίβιαν Ρέντινγκ, επίτροπος της Κομισιόν για την Κοινωνία της Πληροφορίας στη συνέντευξη τύπου κατά την επίσημη παρουσίαση της πύλης.

Για τη δημιουργία της πολύγλωσσης Europeana, συνεργάστηκαν περίπου 1.000 ιδρύματα από τις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας είναι ο ελληνικός εταίρος της δράσης αυτής και συμμετέχει ενεργά στη διάδοση της προσπάθειας για την ανάδειξη και βελτίωση της πρόσβασης στο ψηφιακό πολιτιστικό απόθεμα.

[tags] Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, Veria Central Public Library, Digital Portal, Europeana, culture [/tags]

 

  • Σχετικά με το άρθρο
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας