Κεφάλαια Κατανυκτικά

κατα

Η περίοδος της Μ. Σαρακοστής αποτελεί μια επίκαιρη πραγματικότητα που δυστυχώς για τους περισσοτέρους από εμάς τίθεται επιπόλαια σε δεύτερη μοίρα. Ένα βιβλίο που έρχεται να αναταράξει αυτή μας τη βολή ενώπιον των συγκλονιστικών μηνυμάτων αυτής της περιόδου είναι και τα κεφάλαια Κατανυκτικά του π. Μιχαήλ Καρδαμάκη. Ομολογώ πως ο δεύτερος τόμος που ακολούθησε δεν μου έκανε την ίδια εντύπωση όπως ο πρώτος.

Στον συγκεκριμένο τόμο επιτυγχάνεται ζεύξη του λειτουργικού και πατερικού λόγου, που αφορά την προετοιμασία για το Πάσχα. Πρόκειται για κείμενα – σχόλια που ζητούν να ανακαλύψουν εκ νέου την Μεγάλη Τεσσαρακοστή, με αποκορύφωμα τη Μεγάλη Εβδομάδα πέρα από τις εικόνες της καλούμενης «θρησκευτικής ζωής», πέρα από την αδυναμία και τον περιορισμό των θρησκευτικών συναισθημάτων ή συγκινήσεων.

Ο π. Μιχαήλ Καρδαμάκης επιχειρεί με ιδιαίτερη τέχνη να μας φανερώσει την Μεγάλη Τεσσαρακοστή και την Μεγάλη Εβδομάδα ως τον ευλογημένο καιρό για την συνειδητοποίηση κυρίως του φοβερού μυστηρίου της πίστεως, στη συνάντηση μας με τον σταυρωθέντα και αναστάντα Κύριο. Μιλά ευρηματικά για το νόημα της κάθε μέρας της Μ. Εβδομάδας με ουσιαστικό και μεστό νοημάτων τρόπο, αξιοποιώντας πληθώρα πατερικών πηγών και δημιουργικών προβληματισμών.

Είναι για τον καθένα μας, τούτο το βιβλίο, μια εξαιρετική ευκαιρία να μυηθούμε στο πνεύμα των ημερών πέρα από τους τύπους και την επιφάνεια δωρίζοντας στον εαυτό μας μια σφαιρική και σε βάθος θεώρηση της ορθόδοξης εμπειρίας, με βιωματικές αναφορές, στην πατερική μαρτυρία και το ήθος της Ορθοδοξίας ικανή να ανατρέψει τις ψεύτικες βεβαιότητες και τα ανόητα στεγανά των όποιων ανασφάλειών μας.

Κεφάλαια κατανυκτικά / Μιχαήλ Καρδαμάκη .Αθήνα : [χ.ε.], 1995 . 210σ. ; 22εκ.

  • Σχετικά με το άρθρο
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας