Μεγάλοι έρωτες στη λογοτεχνία Προτάσεις ανάγνωσης – Φεβρουάριος 2024

Η αγάπη, αυτό το υπέροχο και πανίσχυρο συναίσθημα, αναδεικνύεται σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια στις σελίδες χιλιάδων βιβλίων που κυκλοφορούν στον κόσμο. Σας προσκαλούμε σε ένα ταξίδι εντός των λέξεων και των συναισθημάτων, όπου η αγάπη ανθίζει σε κάθε σελίδα.
 
Οι ιστορίες αγάπης προσφέρουν απόδραση από την καθημερινή ζωή και μεταφέρουν τους αναγνώστες σε κόσμους γεμάτους ρομαντισμό, περιπέτεια και ονειρεμένες σκηνές.
 
Στη συλλογή της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας, θα βρείτε υπέροχα βιβλία για την αγάπη και σας προσκαλούμε να τα ανακαλύψετε
 
https://catalogue.libver.gr/

 


Bronte, Charlotte, Τζέιν Έιρ, Μίνωας, 2021

Η Jane Eyre, νεαρή δασκάλα, προσλαμβάνεται στο Thornfield Hall για να αναλάβει την εκπαίδευση μιας μικρής. Εκεί ερωτεύεται τον Edward Rochester, ιδιοκτήτη του πύργου και προστάτη της μικρής. Το αίσθημα είναι αμοιβαίο.

Πολίτης, Κοσμάς, Λεμονοδάσος, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2020

Ένας παθιασμένος έρωτας στον Πόρο τη δεκαετία του 1920. Μπορεί να οδηγήσει σε γάμο ή μήπως η πραγματικότητα και οι μικρότητες της καθημερινής ζωής μετά από λίγο θα έφερναν τον ένα απέναντι στον άλλο και θα σταματούσε το «ηρωικό φτερούγισμα» χωρίς να αφήσει ούτε την ανάμνηση του έρωτα, όπως λέει ο Παύλος στη Βίργκω?


Duras, Marguerite , Ο εραστής, Εξάντας, 1985

Αυτόβιογραφικό. Στην Ινδοκίνα, γαλλική αποικία όπου η αφηγήτρια ζει με τη μητέρα και τα αδέλφια της, εκτυλίσσεται η υπόθεση και είναι ο παράφορος και γεμάτος εμπόδια  έρωτας ανάμεσα σε μια  δεκαπεντάχρονη γαλλίδα και έναν σαραντάρη πλούσιο κινέζο, μετά τη συνάντησή τους στο πλοιάριο που διέσχιζε τον ποταμό Μεκόγκ.


Fitzgerald, Francis Scott, Ο μεγάλος Γκάτσμπυ, Άγρα, 2012

Στο παρελθόν, πριν αυτός πάει στον πόλεμο κι εκείνη παντρευτεί, ο Γκάτσμπυ, φτωχός ακόμη, και η Νταίζυ είχαν  μια σχέση. Τώρα πια, με τεράστια περιουσία και ακόμα τρελά ερωτευμένος, κάνει σκοπό της ζωής του να την ξανακερδίσει.

Dumas, Alexandre,  Η κυρία με τις καμέλιες, Εξάντας, 2000

Μια ιστορία αγάπης όπως την περιμένουμε από ένα κλασικό λογοτεχικό έργο. Ο νεαρός Αρμάνδος Ντυβάλ ζητά από την αγαπημένη του Μαργαρίτα Γκωτιέ, εταίρα και χτυπημένη από φυματίωση, να αφήσει τη ζωή που κάνει και να ζήσει μαζί του στην εξοχή. Το ειδύλλιο όμως διακόπτεται όταν επεμβαίνει ο πατέρας του Αρμάνδου και μιλά στη Μαργαρίτα.


Tolstoy, Leo(Lev) Nikolayevich, Αννα Καρένινα, Γκοβόστη, 2016

Όταν επισκέπτεται τον αδελφό της στη Μόσχα, η Άννα, σύζυγος του Καρένιν, γνωρίζει τον Αλεξέι Βρόνσκι. Ένας μεγάλος έρωτας αναπτύσσεται μεταξύ τους που οδηγεί την Άννα να εγκαταλείψει τον άνδρα της και το παιδί της και να φύγει με τον Βρόνσκι.


Waller, Robert James , Οι γέφυρες του Μάντισον, Ωκεανίδα, 1993

Όσο ο άνδρας και τα παιδιά της απουσιάζουν, η Φρανσέσκα γνωρίζει το Ρόμπερτ, ρεπόρτερ που έρχεται για να φωτογραφίσει τις γέφυρες του Μάντισον. Με την πρώτη ματιά ξέρουν  ότι είναι πλασμένοι ο ένας για τον άλλο, για πάντα. Και έχουν μόνο μία εβδομάδα για να ζήσουν με πάθος και χωρίς ελπίδα μια ολόκληρη ζωή.


Chekhov, Anton Pavlovich,Η κυρία με το σκυλάκι,Μελάνι, 2011

Η κυρία περιφέρει το σκυλάκι και την πλήξη της σε θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας. Κι ένας άνδρας, παντρεμένος πολύ νωρίς και βαριεστημένος πια, σπάει τη ρουτίνα με διάφορες περιπέτειες. Τη μέρα που συναντά την Άννα Σεργκέγιεβνα η ζωή του αλλάζει. Όμως, είναι κι αυτή παντρεμένη. Ο φτερωτός θεός τους έχει χτυπήσει με τα βέλη του, αλλά πώς θα ζήσουν αυτόν τον απαγορευμένο έρωτα;


Κορνάρος, Βιτσέντζος,  Ερωτόκριτος: τόμ. α΄& β΄, Πεδίο, 2014

Την όμορφη Αρετούσα, μοναχοκόρη του βασιλιά, ερωτεύεται ο Ερωτόκριτος κι εκείνη ανταποκρίνεται. Αποφασίζουν να παντρευτούν, αλλά όταν ο πατέρας του Ερωτόκριτου και σύμβουλος του βασιλιά του το αναφέρει, εκείνος οργίζεται, εξορίζει τον Ερωτόκριτο και φυλακίζει την Αρετούσα. Όμως εχθροί εισβάλουν στη χώρα και τότε….

Marquez, Gabriel Garcia , Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας , Νέα Σύνορα, 1986

Τέλη του 19ου αι., σε ένα χωριό της ΚαραΪβικής, ο φτωχός νεαρός Φλορεντίνο, ποιητής και βιολονίστας και μάλλον αδέξιος, ερωτεύεται την γοητευτική  Φερμίνα. Της εξομολογείται τον αιώνιο έρωτά του κι εκείνη δέχεται να τον παντρευτεί. Μια μέρα όμως αυτή απομακρύνεται, προτιμώντας να παντρευτεί τον πλούσιο γιατρό  και ο Φλορεντίνο βρίσκει καταφύγιο στην ποίηση και ονειρεύεται να γίνει διάσημος και πλούσιος ώστε να είναι αντάξιος αυτής που δεν έπαψε ποτέ να αγαπά.

  • Σχετικά με το άρθρο
γράφτηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2024
in Τα νέα μας
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας