Νόαμ Τσόμσκυ

Γενέθλια έχει σήμερα ο Νόαμ Τσόμσκυ, ένας από τους μεγαλύτερους διανοητές της εποχής μας. Γεννήθηκε το 1928 και παραμένει πνευματικά ενεργός.

Καθιερώθηκε στην επιστημονική κοινότητα με το έργο του στην γλωσσολογία. Ο Τσόμσκι είναι ο εισηγητής της λεγόμενης «γενετικής-μετασχηματιστικής γραμματικής», κυρίως με το ριζοσπαστικό γλωσσολογικό του σύγγραμμα Συντακτικές Δομές του 1957. Η γενετική θεωρία για τη γλώσσα, παρά τις αλλεπάλληλες εξελίξεις και αναθεωρήσεις της, χαρακτηρίζεται από κάποιες σταθερές παραδοχές όπως η ακόλουθη: η ικανότητα του ανθρώπου να παράγει και να κατανοεί ασύλληπτο για τον ανθρώπινο νου αριθμό προτάσεων είναι έμφυτη και μας οδηγεί βάσιμα στην υπόθεση για την ύπαρξη γλωσσικών καθολικών, γενικευμένων δομών και περιορισμών στους οποίους υπακούν όλες οι φυσικές γλώσσες, παρά την παρατηρούμενη τεράστια τυπολογική ποικιλία τους. Η ύπαρξη μιας εγγενούς «Καθολικής Γραμματικής» καθιστά το παιδί ικανό να μαθαίνει τη μητρική του γλώσσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, παρά την αποσπασματικότητα των δεδομένων τα οποία προσλαμβάνει ο άνθρωπος κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του.(βικιπαίδεια)

Το όνομα του πέρασε τα σύνορα της επιστημονικής κοινότητας μέσα από την πολιτική του σκέψη και δράση. Απηνής κριτής του καπιταλισμού, εξέδωσε πλήθος βιβλίων όπου με ασταμάτητη παράθεση ιστορικών παραδειγμάτων αποδεικνύει την πολεμική και εκμεταλλευτική φύση του καπιταλισμού. Πολιτικά αναγνώσματα υψηλού επιπέδου αλλά ευανάγνωστα, συνιστώνται όλα ανεπιφύλακτα. Η βιβλιοθήκη μας φιλοξενεί 18 βιβλία του Τσόμσκυ ή περί τον Τσόμσκυ, ανάμεσα σε αυτά και μια βιογραφία του.

Συνέντευξη του Τσόμσκυ σε ομογενειακό ραδιοφωνο για την κρίση στην Ελλάδα

  • Σχετικά με το άρθρο
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας